O víkendu započne zateplení českolipské nemocnice, bude skoro o třicet milionů levnější

Budova nemocnice a polikliniky v České lípě, která byla postavena více než před třemi desítkami let, se dočká několik let plánovaného zateplení. Akci budova provádět firma patřící známé společnosti Syner, nakonec ovšem nemocnici zateplí téměř o 30 milionů korun levněji a stavba bude kratší o pět měsíců. Jde o reakci na posudek, které si nechalo vypracovat nové vedení Libereckého kraje.

Vedení Libereckého kraje, konkrétně náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) a dozorčí rada vyjádřily již z kraje letošního roku své pochybnosti ohledně veřejné zakázky na zateplení nemocnice v České Lípě.

Důvodem byl nestandartní postup původní soutěže i možné předražení, na které ukazovalo odborné stanovisko, které si vedení kraje nechalo zpracovat. Ihned přišla vlna kritiky od ČSSD, KSČM a ODS, že jde o neuvážený krok, který ohrozí zdravotnictví celého kraje. Nicméně za několik týdnů přišla sama vítězná firma CL Evans  s návrhem, že zakázku realizuje o celých 25 milionu korun levněji.

Jedním z důvodů velkých pochybností vedení Libereckého kraje i dozorčí rady nemocnice je zpráva společnosti Energy Benefit Centre, která označila projekt zateplení českolipské nemocnice o 30 milionů korun předražený. Vedle této skutečnosti vadil novému vedení kraje i postup při zadávání původní veřejné zakázky – více zde.

Původní tendr  vyhrála firma CL-Evans (patřící pod S group holding – Syner) s nejnižší nabízenou cenou 148,4 milionu korun. Nyní ji bude realizovat za 119,2 milionů korun a stavba má trvat místo osmnácti pouze třináct měsíců. Firma později začala argumentovat, že cena může být tolik výrazně snížena, jelikož budou použity jiné technologie.

V nemocnici v České Lípě v minulosti působili politici ČSSD, kteří zde jako uvolnění radní pobírali navýšené odměny, za což je později obvinila policie.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17