Ohlédnutí za referendem? Pohled z jiné strany.

Na začátek zopakuji svůj dlouhodobě stálý názor na referendum. Já považuji referendum jako správný, demokratický a někdy vhodný prostředek k rozhodnutí témat, na které je zastupitelská demokracie krátká. Myslím, že i na tomto webu bylo již napsáno mnohé a já na rozdíl od jiných přispěvovatelů vnímám jasný vzkaz i od lidí, kteří nepřišli. Podle mne se postoj „nepřišel jsem“ dá číst i jako výraz názoru „ať se nezbavují odpovědnosti ti, které jsem volil“. Označovat ostatní občany jako neangažované, bez zájmu či rezignované jen proto, že nepřišli na zavolání pana Korytáře a jeho lidí, to je přinejmenším neuctivé.

S čím se ovšem smířit nemohu a táhne se to s politikou Změn dlouhodobě, to je přesmíru akcentovaná snaha rozdělovat a hrotit cokoli s čím nedosáhne Změna svého. Nemohu se smířit s politikou demagogie a nátlaku, která toto referendum provázela.

Prvně to byl původní návrh termínu konání referenda určený až na konec funkčního období zvoleného Zastupitelstva. Tento termín ve spojení s manipulativně položenými otázkami, tzn. zavázat v létě 2014 volené Zastupitelstvo končící na podzim 2014, to byl nesmysl, který byl odmítnut jednak dozorovým orgánem MV a poté i Zastupitelstvem.

Zadruhé to bylo házení neúspěchu na druhé při zpackaném (ne)podání návrhu na soud, který jako jediný mohl posunout termín. I při znalosti právního výkladu MV to aktivisté vykládali po svém. Dodnes se najdou tací, kteří tvrdí, že to Zastupitelstvo odmítlo posunout ze zlé vůle. Zatřetí to byl absurdní požadavek pana Korytáře na propagaci jeho referenda městem. My jsme si ve vedení města dávali velký pozor, abychom prostřednictvím veřejně placených médií (Zpravodaj, plochy plakátů) neovlivňovali ani PRO a ani PROTI. Informace o tom, že referendum bude, ta byla na webu, ve zpravodaji, na plakátech. Nakonec jsme vyčlenili i ty prosklené plochy, které se nám s posměchem vrátili. Myslím, že to „neovlivňování“ názoru bylo správné a o to falešnější je výtka, že jsme to měli propagovat více.

Snad asi nejhorší lekcí pro mne, to bych chtěl zdůraznit „začtvrté“, bylo rozesílání hromadného „nepodepsaného“ mailu na bůhvíjak sehnané adresy od skrytých odesílatelů. Nejen že jsou v tomto mailu jsou uvedeny vyloženě lživé informace cituji „ …. musí být v Liberec v tom nejhorším srabu. Já rozhodně nechci, aby byly zastaveny, prodány nebo pronajaty mateřské, základní nebo střední školy, naše dvě divadla, plavecký bazén, ZOO, botanická, hasičské zbrojnice a další a další nemovitosti – viz příloha.

Já udělám alespoň to, že půjdu k referendu a vyjádřím svůj nesouhlas“, ale mail končí s prosbou o další přeposlání s tuctem vykřičníků. Koho by to neoslovilo, že? K autorství mailu se Změna tak nějak moc nemá, alespoň někteří to popírají, nicméně já nepochybuji, když se zastupitelka Tachovská vyjadřuje pro rozhlas velmi podobně, až úplně stejně. Viz Český rozhlas 3.10.15.20 Zuzana TACHOVSKÁ, organizátorka referenda /Změna pro Liberec/ „Referendové otázky jsou tři, stručně řečeno, jestli chtějí, aby město Liberec prodalo letiště, technické služby a další majetek města. Je tam radnice například budova, základní umělecké školy, jsou tam parky …“

Neuvěřitelná porce levárny je v tomto případě schována za tím, že Zastupitelstvo NIKDY prodeji tohoto majetku NEJEDNALO a ani nemohlo. Jen na základě tohoto poplašného sdělení k referendu šli desítky či stovky zmanipulovaných lidí, kteří třeba hájí naše divadlo, ZOO či mateřské školy. Poslední „páté“ zastavení demagogie a nátlaku jsem zažil až v neděli, už po referendu, když jsem ráno po cestě na dětské hřiště narazil na černý výlep opět „nepodepsaných“ aktivistů, kde pod stejnou snůškou lží a polopravd je ještě napsáno, „Nebuďte lhostejní ke zlodějům“. Fotku přikládám k tomuto textu, jeden by si mohl myslet, že si to vymýšlím.

Při vzpomínce na desítky zfalšovaných mailů v období rozpadu radniční koalice, kdy všechny na nás útočili a vyvíjeli nátlak, rozesílaných ze tří (!) IP adres, si nemohu odpustit. TOTO JE POLITIKA, KTEROU CHCETE DĚLAT?

Dnes ráno jsem si přečetl, kterak pan (kandidát na Změnoposlance) Korytář by chtěl, aby byla závazná referenda i při malé účasti hlasujících. Přeloženo v praxi .. malá silně motivovaná skupina sežene podpisy (najatí brigádníci nevadí, manipulace a nátlak neškodí), referendum bude vypsáno nacokoli, co se hodí. Výše popsané praktiky dodají vystrašené hlasující a ti, kteří nepodlehnou a zůstanou doma (většina) mají být zticha a podřídit se? Nepřijde vám v tomto něco zlověstného ? Nebylo to tady už jednou, kdy se bez soudu na kandelábrech psalo o zlodějích a menšina si zotročila většinu ? Děkuji, pane Korytáři, já nechci.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,