nášLiberec

Search

Kontroverzní někdejší krajský náměstek Bursa získal místo u Pelty ve Fotbalové asociaci ČR

Zdeněk Bursa, bývalý krajský radní pro ekonomiku, který kvůli obvinění z nezákonného pobírání odměn pozastavil členství v ČSSD, získal místo ve Fotbalové asociaci České republiky (FAČR), kde je předsedou vlivný jablonecký podnikatel Miroslav Pelta (ODS). Bursa již v minulosti, poté, co se stal jednou z tváří neúspěchu ČSSD v krajských volbách, získal lukrativní místo ve státní správě, aniž by na něj měl kvalifikaci. S Peltou jej navíc váže nejen Jablonecko, ze kterého oba pocházejí.

Zdeněk Bursa je nově „Koordinátorem FAČR pro státní a veřejnou správu“. Asociace se rozhodla pro zřízení této funkce letos v září a do funkce rovnou jmenovala někdejšího krajského náměstka Zdeňka Bursu. FAČR vede známý a vlivný podnikatel Miroslav Pelta, který byl v minulosti spojován s korupcí a proti němuž a jeho manažerským způsobům vznikly i petiční protesty.

U Miroslava Pelty, respektive v jeho jabloneckém fotbalovém klubu FK Baumit, pracovala v minulosti i Bursova manželka. Bursa zároveň jako krajský radní pro ekonomiku prosazoval za vlády ČSSD a KSČM například spolupráci s anonymní dopravní společností Busline, která v Libereckém kraji outsourcuje veřejnou dopravu. Busline se zároveň stal významným sponzorem Peltova fotbalového týmu, ale i hokejového klubu libereckých Bílých tygrů, které patří společnosti Syner. Syner a Peltovy firmy dlouhodobě spolupracují, naposledy získal Syner zakázku na výstavbu sídla FAČR za 152 milionů.

Zdeněk Bursa v pozici krajského radního pro ekonomiku také navrhl (a následně prosadil – zejména hlasy ČSSD, KSČM a ODS) i velké dotace pro Peltův fotbalový klub při tzv. „porcování krajského medvěda“, tedy při schvalování dotací pro zájmové organizace. Naposled (na rok 2012) to bylo například 7 milionu pro FK Jablonec Miroslava Pelty, což bylo více než pro ostatní sportovní kluby v kraji.

Zdeněk Bursa poté, co ČSSD prohrála krajské volby, byl od začátku února zaměstnán coby odborník u liberecké pobočky Správy železniční dopravní cesty.  Na tuto funkci však neměl žádné zkušenosti ani vzdělání. Vystudoval střední průmyslovou školu, pak pracoval ve sklářství na Jablonecku, angažoval se v odborech, stal se jednatelem společnosti SKI v obci Zásada (které prošlo krachem), od roku 2008 – 2012 působil jako náměstek libereckého hejtmana pro ekonomiku. Během své kariéry získal titul bakalář na soukromé vysoké škole v Jablonci nad Nisou. Podobně jako Bursa byli po prohraných krajských volbách v roce 2012 zaměstnáni i ostatní politici ČSSD.

Zdeněk Bursa je jednou z tváří debaklu ČSSD v posledních krajských volbách loni na podzim. Patří do úzkého kruhu kolem zdejšího sociálně demokratického bosse Roberta Duška. Před několika měsíci se vzdal mandátu krajského zastupitele a pozastavil své členství v ČSSD. Policie jej totiž vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bursa se ho měl dopustit tím, když spolu s jeho kolegy sám sobě odsouhlasil (a následně pobíral) desetitisícové odměny v krajských organizacích. Podle policie v rozporu se zákonem.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém