Bývalí krajští radní půjdou k soudu

Státní zastupitelství obžalovalo celkem jedenáct lidí z vedení ČSSD Libereckého kraje a z vedení krajské společnosti Silnice LK. Hrozí jim vysoké tresty odnětí svobody za nelegální přijímání odměn, kterých se měli dopustit v době, kdy v Libereckém kraji vládla ČSSD opřená o KSČM. Kontroverzní způsob odměňování a nakládání s veřejnými prostředky, již tehdy dlouho kritizovaný, bude mít tak dohru u soudu v Liberci.

Na konci března začne u soudu přelíčení, kde se budou zpovídat i kdysi suverénní bývalí krajští náměstci za ČSSD. Vedle nich se ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku bude zodpovídat všech devět bývalých krajských radních, obviněni byli i dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK. Celková škoda byla vyčíslena na 850.000 korun. Většině hrozí tresty do pěti let, někteří ale mohou od soudu odejít až s osmi lety za mřížemi.

Podle státní zástupkyně se obžalovaní dopustili porušení zákona o střetu zájmů, když schválili (někteří i sami sobě) odměny v organizacích Libereckého kraje (Silnice LK a nemocnice v České Lípě), na které podle zmíněného zákona neměli, jakožto jeho představitelé, nárok. Vinu mají nést i lidé z vedení krajských společností, kteří takto schválené odměny podepsali.

Odměny za práci v dozorčích orgánech Libereckého kraje se pohybovaly od 10.000 do 50.000 korun. Například Zdeněk Bursa bral jako předseda dozorčí rady v liberecké nemocnici 50 tisíc korun měsíčně. V českolipské nemocnici si pak za své angažmá odnesl celkově přes 350 tisíc korun, jeho kolega a spolustraník Pavel Petráček přes 250 tisíc. Českolipská nemocnice již v minulosti avizovala, že bude chtít peníze zpět. Zatímco Petráček své odměny odevzdal, Bursa zpátky nedal ani korunu.

Olbřímí odměny se v nemalé míře vyplácely i v liberecké nemocnici, když v ní na základě politických dohod ve vedení firgurovalo duo politiků Jiří Kittner-Jiří Veselka.  I zde policie obvinila tři liberecké politiky: Zdeňka Bursu (ČSSD), Jiřího Veselku (USZ) a primátorku Martinu Rosenbergovou.  Nakonec je ale zachránil náhle se obejvivší právní posudek, který vyplácení odměn schvaloval a podle kterého údajně všichni tři postupovali.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.