Protikorupční policie zasahovala v ROP Severovýchod v Liberci

Aktualizace: Libereckou pobočku ROP Severovýchod prověřuje útvar protikorupční policie. Kriminalisté v úterý odvezli z úřadu, který administruje v Liberci evropské dotace, dokumentaci ke dvěma projektům a zadrženi byli i dva zaměstnanci, aby podali vysvětlení. Představitelé úřadu i policie zatím nechtějí říci, o které projekty se jedná. Ve hře je rekonstrukce kostela sv. Máří a Magdalény. Policie by měla zatknout i Jiřího Zeronika, někdejšího zastupitele za ODS. Ve vazbě je již šest lidí, včetně vysokého státního úředníka.

Policie zatím v minulosti zatýkala v sousedních regionech – ROP Severozápad, na jihu Čech (ROP Jihozápad) a ve Středních Čechách (ROP Střední Čechy). Všude existuje podezření z korupce a účelového zneužívání evropských miliard, které měly českým regionům pomoci. Nyní se detektivové objevili i v Liberci.

Podle nejnovějších informací má být mezi obviněnými někdejší zastupitel za ODS Jiří Zeronik i vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý. Státní zástupce by měl předložit několik návrhů na vzetí do vazby, jablonecký soud na jeho návrh vzal do vazby šest lidí.

Policisté dotyčné obvinili kvůli projektům „Centrum podpory geotermálního využití energie“, který v prostorách někdejšího kapucínského konventu v Jungmannově ulici provozuje společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Dalším prošetřovaným projektem je „Oddychová zóna Perštýn s předběžnou cenou bezmála třicet milionů korun. Tento projekt má navazovat na soukromou školu Doctrina, kterou skrze příspěvky na stravné dotuje i město Liberec.

Projekt „Centrum podpory geotermálního využití energie“ přitom běží již od dubna 2012 a na kostele sv. Máří Magdalény, kde projekt realizuje, se od té doby pilně pracuje. Dodavatelem je firma Metrostav, elektrické sítě přitom zajišťuje firma Oaza-net, která patří dalšímu členovi liberecké ODS, příteli Radima Zika, Hynku Tampierovi. Podíl ve firmě má ovšem i Pavel Krenk, někdejší náměstek a spolustraník primátora Jiřího Kittnera z ODS.

Právě o Krenkovi se hovoří jako o skutečné šedé eminenci, která stojí za anonymní firmou Iberus, která vlastní zmíněný kostel. Firma Iberus sama je kryta účelově anonymní strukturou, kde nelze dohledat skutečné vlastníky. Jednatelem GEPO byl v minulosti někdejší zastupitel za ODS Jiří Zeronik, který byl ale pravomocně odsouzený za korupci, když nabízel v poslanecké sněmovně úplatek. Po odsouzení Zeronika se orgány GEPO personálně obměnily a v projektu chtějí pokračovat.

Zeronik i Krenk dnes spolu s bývalým primátorem Jiřím Kittnerem čelí žalobě z tunelování městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd.

Na případ podivných společností Iberus a GEPO usilujících o evropské miliony  jako první upozornil náš server již v roce 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.