Vedení města dál hraje hru na regulaci hazardu aneb aby se vlk nažral a koza zůstala celá

V neděli večer proběhla kontrola heren s proherními automaty, které jsou jednou z hlavních příčin  kriminality v našem městě.  Kontroly se kromě nás a městské policie účastnil náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům, nyní Starostové) a úředník magistrátu pan Berger. Jednalo se letos o první kontrolu heren za účasti města – pokud nepočítáme kontrolu na přítomnost nezletilých v hernách, kterou provedla minulý týden městská policie.

Začátkem dubna jsme provedli z vlastní iniciativy kontrolu toho, jak herny dodržují dokument přijatý zastupitelstvem Liberce v únoru 2014 s platností od dubna 2014, který vedení města honosně nazvalo regulací hazardu, jedná se však pouze o pár nařízení směřujících k odstranění některých forem reklamy a mírné zpřísnění podmínek pro provozování heren.  Nařízení se vydalo, ale jak je vidět dodržovat se nemusí. Zástupci Změny pro Liberec, která dlouhodobě usiluje o skutečnou regulaci hazardu, zdokumentovala  16 porušení tohoto spíše jen kosmetického nařízení, herny, které nařízení porušily, ale vedení města stejně   uzavřít  odmítlo.

Je podle nás zjevné, že celý pokus o regulaci hazardu v této podobě je Potěmkinovou vesnicí a vedení města v čele s největším obhájcem hazardu Jiřím Šolcem, uzavřít žádné herny ve skutečnosti nechce, protože z hazardu přitéká ročně cca 40 milionů korun do městské kasy.

V této souvislosti je i prohlášení Starostů (Jiří Šolc je č. 6 na jejich kandidátce)ohledně regulace hazardu nevěrohodné. Změna pro Liberec v lednu 2012 předložila návrh obecně závazné vyhlášky regulující hazard, podle které by nesměly být herny v okolí škol a veřejných budov. Přijetím takové vyhlášky by se snížil počet heren na 1/3 původního stavu, ale členové zastupitelstva opakovaně zabránili byť jen projednání tohoto návrhu.

Čtyři pětiny veřejnosti přitom vnímají hazard jako závažný celospolečenský problém, v této souvislosti se rovněž jednoznačná většina domácí populace (přes 87 procent) domnívá, že by jednotlivá města měla zcela zrušit herny v centrech měst a v okolí škol. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti Sanep, jehož závěry rovněž ukázaly, že více než dvě třetiny veřejnosti jsou pro úplné zrušení hazardu.

Po volbách budeme znovu a znovu usilovat o razantní omezení hazardu, protože herny a jejich snadná dostupnost je jedním z největších důvodů, proč ve městě bují kriminalita.

                                                                       Kateřina Absolonová (zastupitelka za Změnu pro Liberec), Pavel Felgr

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Změna pro Liberec dlouhodobě prosazuje důslednou a intenzivní regulaci hazardu. Na toto téma se vedlo několik diskusí jak na úrovni klubů tak i na
V rámci polemiky se zastupitelkou Absolonovou dávám čtenářům tohoto serveru svůj pohled na věc. Během let, kdy legislativa neumožnovala městům regulaci hazardu rostl ve
Dobrých zpráv je málo, ale lidé je potřebují, hned je nějak líp na světě. Proto je dobře, když se vládnoucí liberecká koalice dovede pochválit.
Hodně se diskutuje o tom, zda omezovat ve městech dostupnost heren nebo ne. Odpověď je jasná – když je tady něco, co zhoršuje prostředí,