Bude stát chtít po Syneru vrátit 36 milionů?

Podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové koupil v minulosti stát za výrazně předraženou cenu budovu bývalého Elitronu v centru Liberce. Cena budovy měla být úmyslně navýšena o 36 milionů a stát dnes bude chtít své peníze zpátky. Kvůli předražení se zastavily i evropské dotace. Budovu koupil v roce 2012 Úřad práce od společnosti patřící do holdingu S group (Syner).

 

Ministryně Marksová-Tominová (ČSSD) pro zpravodajskou relaci TV Nova uvedla, že „objekt byl zakoupen zřejmě o asi 36 milionů dráž, než by to odpovídalo příslušným cenám.“ Potvrdil to znalecký posudek, který si ministerstvo nechalo zpracovat. Na základě potvrzení předražené ceny byly pravděpodobně i zavřeny kanály evropských fondů, které měly zaplatit rekonstrukci budovy.

Stát se s tím nehodlá smířit a vyzve společnost Elite Office Park patří firmě S group holding, aby buď částku 36 milionů vrátila, nebo bude usilovat o navrácení objektu ze státních rukou zpět firmě. Jako první informaci přinesla liberecká MF Dnes.

Stát budovu koupil v roce 2012. Ministrem práce a sociálních věcí byl tehdy předseda liberecké organizace TOP 09 Jaromír Drábek.

Na případ upozornil web www.nasliberec.cz již v minulosti.

V roce 2004 proběhla v budově Elitronu na libereckém Perštýně dražba majetku společnosti Elitron Liberec a.s., na jejíž majetek byl o sedm let vyhlášen konkurs krajským soudem. Budovu, kde dražba probíhala, vydražil Josef Janíček z Uherského Brodu za 31 milionů korun.

Budova Elitronu byla v roce 2005 vložena do základního kapitálu nově vzniklé společnosti Elitextron se sedmnácti kmenovými akciemi na jméno v listinné podobě o jmenovité hodnotě  300 000 korun českých.

Už v roce 2006 se stala vlastníkem šestnácti ze sedmnácti akcií firmy Elitextron firma Syner, která se tak stala novým majitelem společnosti i budovy. Společnost samotná byla přejmenována na Elite Office Park. Budova byla pronajímána, fungovala zde například jídelna nebo obchod s elektronikou, k výraznějším investicím ale nedošlo.

Elite Office Park navíc získal i budovu v těsném sousedství Elitronu, vertikálně na něj navazující dnešní S tower.  Zde Elite Office Park pronajímá státu prostory pro Úřad práce, který předtím sídlil jen několik metrů odtud. Důvodem pronájmu nových prostor byl údajně nevyhovující až havarijní stav budovy, nicméně budova stará státu slouží dál, sídlí zde útvary Policie české republiky, aniž by prošla rekonstrukcí. Stát zaplatil společnosti Elite Office Park za pronájem části S tower, kde má rovněž i sídlo S group holding (Syner), mezi lety 2008-2013 44 milionů korun.

Za Jaromíra Drábka bylo rozhodnuto, že stát potřebuje, znovu, vlastní prostory pro Úřad práce. Ačkoliv například vlastní v centru Liberce u nádraží velikou a dlouhodobě nevyužitou budovu Skloexportu, bylo schváleno, že Úřad práce bude v Elitronu, který skrze Elite Office Park patří firmě S group holding. V roce 2012 tedy stát koupil od Elite Office Park budovu Elitronu v současném stavu za 101 milionů korun, tedy přesně o 70 milionů korun více, než byla předtím prodána o několik let dříve. Nákup byl částečně hrazen z prostředků Evropské unie.

Na budovu Elitronu byla navíc schválena veřejná zakázka, která měla zajistit její rekonstrukci. Ta se nyní pravděpodobně, kvůli předražené ceně realizovat nebude. Vzniknout měly  moderní kapacitní prostory pro 135 zaměstnanců úřadu práce a pro 50 pracovníků Národního koordinačního centra veřejné služby. Výše zakázky byla zatím stanovena na 168 milionů korun, které mají opět zajistit fondy Evropské unie. Hotová měla být již v roce 2015.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Býval to kdysi ambiciosní projekt, podporovaný řadou místních politiků. Díky nim získal i obrovské peníze z dotačních fondů Evropské unie, ale od začátku vzbuzoval
V Liberci je od 90. let parkování problémové. Problémové pro obyvatele Liberce, ale velice výnosné pro soukromé firmy, které se na něm podílejí. Současné
Příběh liberecké spalovny je pravděpodobně největším případem zneužití politické moci a veřejných prostředků v Liberci za posledních 25 let. Příběh ukazuje, jak vybraní politici
Liberecká Tipsport aréna se pro mnohé stala symbolem propojení byznysu  a politiky, ke kterému ve městě pod Ještědem docházelo v posledních dvaceti letech. Tipsport aréna,