Starostové po dohodě s opozicí odvolali Zuzanu Kocumovou, z korupce obviněný Martin Půta je nadále hejtmanem

Nejpopulárnější liberecká politička Zuzana Kocumová byla včera odvolána z postu krajské náměstkyně pro sport a zdravotnictví.

S návrhem přišla KSČM, ale pro odvolání byli zejména její vlastní koaliční partneři Starostové pro Liberecký kraj. Návrh na odvolání dostala Kocumová až těsně před jednáním zastupitelstva.

 

Během jednání krajského zastupitelstva vypluly navrch emoce. Několik desítek lidí přišlo podpořit Zuzanu Kocumovou a své názory na skutečné důvody odvolání Kocumové vyjádřili i v diskusi. Zaznělo zde, že důvodem odvolání Kocumové je její nekompromisní postoj v kontroverzním miliardovém tendru na zajištění autobusové dopravy nebo skutečnost, že jako jediná nehlasovala s Martinem Půtou pro jím navržený způsob financování podezřelé zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde je obviněn z přijetí úplatku i Martin Půta.

Pro samotnou Kocumovou bylo její odvolání šokem, ač se o něm spekulovalo již několik dní. Že má být Kocumová odvolána nesdělil zastupitelům Změny ani jejich předseda klubu Josef Jadrný, který měl dokonce přímo lhát, když byl dotazován, zda se odvolání Kocumové řešilo na klubech a odpověděl, že nikoliv.

Oficiální důvody odvolání Kocumové jsou podle Starostů pro Liberecký kraj tyto:

–    selhání v řízení resortu zdravotnictví a sportu, nekoncepční a odkládaná řešení konceptu rozvoje zdravotnictví v Libereckém kraji,

–    zásadní rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje Libereckého kraje, zejména neshody v řešení klíčových investičních akcí – zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, výstavby heliportu v areálu KNL i výstavby hospice v Liberci, absolutní neshody v problematice celkového řešení dopravní obslužnosti Libereckého kraje, kdy svým nezodpovědným jednáním přímo ohrozila zájmy kraje i jeho občanů, dále i v problematice navyšování odměn členům výborů a komisí nebo i v přístupu k podpoře mezinárodních sportovních akcí, které nerespektovaly závěry sportovní komise,

–    absence týmové spolupráce a její vyslovení nedůvěry jednotlivým členům rady,

–    neúplná a zejména velmi často nepravdivá a zavádějící mediální sdělení, která poškozovala obraz kraje, práce členů rady a zastupitelstva před občany celého Libereckého kraje.

Pro odvolání Kocumové byla ODS, ČSSD i KSČM z jejíž iniciativy k odvolání došlo a se kterou na toto téma Martin Půta jednal již v srpnu. Pokus o odvání nebyl první, již v minulosti musela Zuzana Kocumová čelit snaze o dovolání třikrát. Jednou byl hejtmanem a Starosty odmítnut právě pro skutečnost, že byl dán ostatním zastupitelům „až na stůl“, což ale dnes zopakovali Starostové a nevadilo to.

V reakci na toto se rozhořela několikahodinová diskuse, kde padaly argumenty Změny, které připomínaly právě úspěchy Kocumové: snížení ceny zateplení českolipské nemocnice, kterou o více jak 20 milionů měla stavět dceřinka Syneru, výměna managementu krajských nemocnic, v jejichž orgánech seděli politici jako Jiří Kittner a následný příchod odborníků, kteří vzešli z výběrového řízení a kteří dostali nemocnice do kladných čísel, audit na krajské záchrance, odvolání ředitele Stanislava Mackovíka a posléze rovněž rapidní zlepšení financování záchranné služby a další.

Nic tomu nepomohlo a Zuzana Kocumová byla odvolána drtivou většinou hlasujících, někteří zastupitelé za Změnu na protest opustili jednací sál.

Ještě před odvoláním Zuzany Kocumové přišlo k jednání aktuální obvinění hejtmana Půty z korupce. Martin Půta víceméně odmítal odpovídat a odkazoval se na mlčenlivost, kterou má být policií vázán. Zastupitelům napříč kluby se nelíbilo, že ze spisu unikají informace, k čemuž skutečně dochází, zejména přes média firmy Syner.

Hejtmanu Půtovi bylo vyčítáno, že se s podnikateli, dnes rovněž obviněnými z korupce, potají stýkal na benzínových pumpách, obklopoval se kontroverzními lidmi jako je i další obviněný Jaromír Dolanský, který má blízko k libereckým zákulisním hráčům a který Půtovi sloužil jako jakýsi osobní informátor. Bylo to dáváno do souvislosti s tím, když se Zuzana Kocumová veřejně na úřadě setkala s uchazeči o zmíněný dopravní tendr.

Zajímavé na celé věci byla skutečnost, že se Půty na jeho obvinění neptal nikdo z krajské opozice, ale pouze zastupitelé za Změnu, ač sami návrh na odvolání hejtmana nevznesli. Podle dnes již potvrzených informací,, Starostové již zahájili jednání o koaliční spolupráci s ODS, ač stále trvá koaliční smlouva se Změnou, byť byla odvoláním Kocumové jasně porušena.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,