Primátora a jeho kolegy bude sledovat kamera. Mladý filmař o nich natáčí dokument

Mladý dokumentarista Vlastislav Trubač žijící nyní v Liberci se pouští do zajímavého projektu. Natáčí časosběrný dokument o liberecké politice. Vybral si několik mladších zastupitelů – primátora Tibora Batthyányho, Jaromíra Baxu, Antonína Ferdana, Jana Čmuchálka, Ondřeje Červinku a Zoru Machartovou – které bude s kamerou celé volební období sledovat. V rozhovoru pro web Náš Liberec vysvětluje podrobnosti a přidává informace také o současné situaci a plánech kolem kina Varšava.

Připravujete časosběrný dokument o liberecké politice – o co v něm konkrétně půjde?

Bude o liberecké politice. Vybral jsem si 6 až 7 politiků. Už jsem udělal i první rozhovory. Dokument bude časosběrný, to znamená po dobu volebního období. Jednou za měsíc, případně za dva bych rád s vybranými politiky natočil rozhovor. A takto chci sbírat materiál zhruba 4 roky.

S jakými politiky jste už domluvený?

Natáčím s Jaromírem Baxou ze Změny, Antonínem Ferdanem od Starostů, Zorou Machartovou z TOP 09, Janem Čmuchálkem z ČSSD, za ANO 2011 s primátorem Tiborem Batthyánym a Ondřejem Červinkou z ODS. Ještě vyjednávám s komunisty s tím, že bych pravděpodobně mluvil s Věrou Skřivánkovou. Zatím ale úplně nevím. Původní koncept totiž byl zastupitelé mladšího věku.

Budete je sledovat i na zastupitelstvech, či někde jinde?

Na posledním zastupitelstvu jsem i vystoupil a všechny přítomné jsem seznámil se svým záměrem. Že budu dělat dokumentární film a s kamerou natáčet i na zastupitelstvu. Nikdo žádný problém neměl. Tak mi to snad bylo povoleno na celé čtyřleté období.

Zajímá vás jen politická činnost vybraných zastupitelů, nebo i osobní život?

Témata se určují měsíc co měsíc, odvíjejí se od konkrétního zastupitelstva. První otázky byly hlavně politické. I když i osobní, protože se každý zastupitel musel představit. Bez osobního vkladu se politika dělat nedá. A politici mají svůj osobní život propojen s politikou. Určitě je ale nebudu navštěvovat doma, nebo natáčet u stromečku.

Inspiroval jste se někde. Jak vás toto téma napadlo?

V Liberci jsem tři, čtyři roky a často jednáme s politiky. Tak mě tato oblast zajímá. Napadl mě tento projekt. Nikde jsem neviděl, že by někdo sledoval nějakou skupinu komunálních politiků. Samozřejmě jsou tu časosběrné dokumenty, které natáčela Helena Třeštíková nebo i jiní s politiky. Velice zajímavé dokumenty udělal Pavel Koutecký. Nejznámější je Občan Havel.

Jaký je váš vztah k filmu, už jste něco natočil?

O film se zajímám dlouhá léta. Jezdil jsem na letní filmovou školu do Uherského Hradiště. Prvních deset, patnáct ročníků, které jsem zažil, měl Jiří Králík zajímavý doprovodný program. Patřilo mezi ně i natáčení filmů. Tam jsem se učil s kamerou i se střihem. Za sebou mám několik krátkých studentských filmů. Asi bych se do toho teď sám nepustil, pokud by za mnou nebyla Dětská televize. Která má profesionální vybavení i kameramana. Bez toho by to nešlo. Díky nim můžu natáčet tento dokument.

Kde a kdy bude premiéra?

Pokud vše půjde jak má, měla by být za necelé 4 roky v kině Varšava, s kterým nějakým způsobem spolupracuji.

Patříte mezi partu nadšenců, kteří se pustili do záchrany nejstaršího libereckého kina Varšava. Jaký je aktuální stav kina?

Na posledním zastupitelstvu jsme dostali 400 tisíc korun na dokončení prací. Měly by skončit koncem ledna. Začátkem února by se mělo otevřít oficiálně. Dole ve foyer bude kavárna. Nahoře nad tím, v bývalém Barrandovu, vznikne experimentální sál, kde se budou promítat filmy. Tyto dva prostory už budou vytápěné. Peníze na obnovení hlavního sálu zatím nejsou a ještě nějakou dobu nebudou.

Jakým způsobem se potřebné peníze získají?

Je několik možností, vyjednáváme o nich s městem. Nejideálnější by pro nás bylo kdyby peníze šly z nového IPRÚ – integrovaného plánu rozvoje území. Za ně by se dodělal celý sál a vybavil novou digitální technikou.

Kdy se dá očekávat, že by tyto peníze přišly?

IPRÚ je myslím vypsáno od příštího roku na dobu pěti let.

Není tedy úplně jisté, že premiéra dokumentu o liberecké politice bude v hlavním sále Varšavy?

Jisté to úplně není. Ale když tak bude nahoře v experimentálním sále.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32