nášLiberec

Search

Konec pohádky o transparentnosti: kraj si za půl milionu najímá právníka, aby občanům za jejich peníze bránil v získání informací

Během jednání březnového zastupitelstva Libereckého kraje bylo schváleno navýšení rozpočtu kraje o 0,55 milionů korun na najmutí právního experta, který by kraji pomáhal s vyřizováním žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. Může se tak stát, že si tak občané kraje nedobrovolně zaplatí půl milionu ročně navíc, aby jim bylo bráněno v přístupu k veřejným informacím.

Informace, že si kraj chce najmout právníka, poprvé zazněla na zasedání kontrolního výboru minulý týden. Celá věc navazuje na předchozí vyjádření představitelů kraje v čele s Martinem Půtou, kteří útočí na občany a instituce, které po kraji požadují veřejné informace.

Jako v minulosti bylo předně osočováno Krajské protikorupční pracoviště (KPKP), že neúnosně zavaluje Liberecký kraj žádostmi o informace. Pravda je ovšem poněkud střízlivější a usvědčuje vedení z kraje ze lži. Ve věci „kauzy IP1“ (kauza zneužívání evropských dotací skrze Liberecké romské sdružení, kterou bylo argumentováno) byly vzneseny pouze 2 dotazy – 5.12.2014 a 5.1.2015. Faktem je, že prostá žádost byla úřadem nejprve odmítnuta s tím, že dokumenty v odboru neexistují, po té odmítnuta znova s poukazem na zákon 106, že úřad není povinen dokument vydat a nakonec tento dokument úřad musel s ostudou vydat.

V případě dopravní zakázky jsme podali další dva dotazy. Tedy během roku 2014 a letošních měsíců celkem 4 žádosti o informace. Bohužel praxe je taková, že jednotliví radní či ředitel úřadu často na dotazy dle zákona č. 106 neodpovídají vůbec nebo protizákonně, když informace odmítají vydat.

KPKP proto vyzývá zástupce Libereckého kraje, ať neplýtvají veřejnými prostředky a dodržují své politické proklamace o transparentnosti a otevřenosti úřadu. Liberecký kraj nechť prostě odpovídá na dotazy občanů, jak mu určuje zákon.

Miroslav Kroutil: „Když jsem si přečetl vyjádření vedoucího odboru kanceláře hejtmana, že nejsou povinni informaci podávat a argumentoval údajným textem ze zákona, opravdu mne to rozzlobilo. To si skutečně na Krajském úřadu myslí, že si ten zákon neumíme přečíst, zahnat je do kouta a udělat z nich hlupáky i před Ministerstvem vnitra ???“

„Opět se ukázalo, jak obrovský rozdíl je mezi politickou proklamací a konkrétní realitou. Vedení Libereckého kraje, které ze sebe dělá vrchol transparentnosti, tento týden zařídilo, že přes 400 tisíc obyvatel kraje si navíc sáhne do kapsy pro půl milionu na odborníka, který bude vedení kraje pomáhat zatajovat před občany informace, na které mají ze zákona právo“, říká Jaroslav Tauchman z KPKP.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.