Po vlcích se do kraje vrátili také medvědi

Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat v lesích, ale medvědy dotační. Takové „sportovní medvědy“. Paradoxní na tom je, že o jejich návrat se zasloužili i „transparentní“ Starostové pro Liberecký kraj. Ti Starostové, kteří dříve tzv. program G99 (krajský medvěd), praktikovaný minulým vedením pod taktovkou ČSSD, velmi hlasitě kritizovali.

Po jabloneckém zastupitelstvu, kde se do sportu rozdělovaly téměř 2 mil. Kč ve výzvě, o které věděly jen některé oddíly a navíc na přípravu žádostí měly jen 3 dny (vč. soboty a neděle), se nyní na Libereckém kraji rozdělilo téměř 1,2 mil. Kč bez respektování předtím nastavených pravidel.

O co se jedná? Byla schválena podpora pro mimořádné akce. A nějak se tam dostala i akce méně mimořádná, taková, která se pořádá na území Libereckého kraje v různých sportech v podstatě každý víkend. Jenže zatímco „běžné“ sportovní kluby podporu na mistrovství republiky nedostanou, oddíl, který má ve vedení to správné „politicky provázané“ vedení, dotaci dostane.

Konkrétně jde o případ mistrovství ČR (MČR) žáků ve stolním tenisu. Předsedou klubu je Jiří Veselka. Stejný Jiří Veselka byl zároveň předsedou koaliční strany Starostů do krajských voleb 2012 a je potenciálním partnerem i pro volby v roce 2016. Je to člověk, kterého strana SLK dlouho držela ve vedení krajské nemocnice, zároveň je stranickým kolegou předsedy krajského sportovního výboru Boháče, který se do krajského zastupitelstva dostal právě za SLK.

Paradoxní na tom je, že ze stejného balíku peněz jiná MČR podpořena nebyla. Stejně zvláštní je i to, jak jste se mohli o možné podpoře dozvědět – prostě vás to mělo napadnout. A že to napadlo zrovna „politicky provázaný“ sportovní klub, navíc jediný z celého kraje, který dotaci pro „mimořádné akce“ dostal? Zřejmě náhoda.

Takže zpráva pro nepodpořené kluby a další sportovní jednoty – pořádáte-li MČR, máte nárok na něj od Libereckého kraje dostat peníze. Vyplývá to ze skutečnosti, že jedno MČR už mimořádnou podporu dostalo a dle zákona nesmí být udělování podpor diskriminační pro jiné.

Samozřejmě, že podporování akcí typu mistrovství republiky z krajského rozpočtu je skvělá věc, sport peníze potřebuje. Ale musí být dostupná pro všechny. Tuto zásadu jsme měli na paměti, když jsme v tehdy fungující koalici Změny a Starostů společně připravili a rozběhli dotační fond Libereckého kraj – zavedli jsme otevřené výzvy a hodnocení žádostí podle předem daných pravidel. Jenže teď, i přes mnohá slova o transparentnosti, se nové vedení kraje vrací k systému, kdy na peníze dosáhnou jen někteří. A to ti „rovnější mezi rovnými“, kterým vedení kraje propašuje dotaci. A ani nevadí, že přitom musí obejít svá vlastní pravidla, která platí pro většinu ostatních.

 Zuzana Kocumová

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
V pondělí 24. 11. ve 12 hodin jsme měli koaliční jednání se Starosty pro Liberecký kraj (SLK), kde na naši otázku, jestli budu druhý