Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice

Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně lidí, média, spousta (většinou anonymních) diskutérů v diskusích, zaměstnanci nemocnice, veřejnost, politici a samozřejmě členové představenstva a dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec (KNL).

Nejjednoznačnější názory zaznívají na anonymních diskusích – tam má většinou každý jasno. Popravdě řečeno – skoro takovým lidem závidím. Pod rouškou neviditelnosti napíšu názor, za kterým si ale pevně stojím. Nemám pochyby, a kdo to vidí jinak, je buď korupčník (pokud Nečesaného nechce okamžitě odvolat), nebo „bořič“, který neumí ocenit kvalitního manažera (pokud si připouští myšlenky, nakolik je obvinění slučitelné s funkcí ředitele)

Jsem členkou dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec (KNL). Již od prvního dne, kdy přišlo obvinění, přemýšlím, co je nejlepší řešení. Pro nastavení a dodržování morálních hodnot ve společnosti, zároveň pro nemocnici, lékaře, pacienty. Řeším to s vědomím, že mé rozhodnutí není jen mým osobním názorem, který v podstatě nic nezmění, ale naopak s tím, že může mít následky. A to poměrně značné, vzhledem k tomu, že se pohybujeme v oblasti zdravotnictví a vedení největší nemocnice v kraji, která prošla mnoha „politickými pokusy“, kdo by ji mohl vést. Například politici, které už ve volbách nikdo nevolil, tak se umístili na místo ředitele KNL…

První pohled je z hlediska morálky. Z tohoto hlediska je obvinění Luďka Nečesaného závažné, holá fakta minimálně zarážející a bylo by nejčistší a vlastně nejjednodušší žádat jeho odstoupení alespoň do doby, než se případ vyřeší.

Jenže nežijeme ve vzduchoprázdnu ani v ideálním světě. A tak proti jednomu pohledu stojí druhý. Luděk Nečesaný je zároveň nejschopnější ředitel, který KNL vedl. Někdo řekne všehoschopný. To já skutečně nevím a nemám na to, na rozdíl od těch, kteří to přesvědčeně tvrdí, podložené důkazy. Ale za své pozice, kromě morální roviny, hodnotím také schopnosti manažera, který vede největší nemocnici v kraji. Hodnotím to nikoliv podle vlastních pocitů, ale jasných čísel, hospodářského výsledku, platů zaměstnanců, počtu podpořených projektů z EU za dobu, kdy je ve funkci, posunu v projektu modernizace nemocnice, atd. A také nezanedbatelného faktu, že většina nemocnice za ním stojí.

Další věcí je, že obvinění mluví o vzetí úplatku, ale nikoliv o tom, že ho někdo dal. Což jaksi nesedí. Dozorčí rada dostala poměrně podrobné rozklíčování oblastí, kterých se má obvinění týkat, a pokud bych chtěla věřit v nevinu, jsou to přesvědčivá čísla. Například od žádné společnosti, od které měl Luděk Nečesaný vzít úplatek (podle jeho vysvětlení odměny za studie, rozbory, analýzy atd.) KNL nenakupovala dráž, než jiné nemocnice – naopak většinou měla ceny nižší. A i v samotném obvinění se uvádí, že KNL žádná škoda nevznikla. (což je samo o sobě také zvláštní…)

Co je v takové situaci správné řešení? Pro někoho možná odsouzeníhodné přiznání od politika – prostě nevím. Morálně čistší by zřejmě bylo odstoupení do vyřešení případu. Jenže to se může táhnout roky a má je člověk žádat v situaci, kdy obvinění je nejasné, zaměstnanci za ředitelem stojí, z nemocnice zní hlas: „Chceme, aby zůstal!“ a navíc stabilita nemocnice není důležitá jen pro zaměstnance, ale i pro pacienty?

Proto, při prvním zasedání dozorčí rady (DR), dva dny poté, kdy jsme se o obvinění dozvěděli, s minimem informací, jsem hlasovala pro jeho setrvání na postu ředitele. Nejde ze dne na den udělat tak závažný krok, jakým odvolání ředitele je, bez toho, aniž bychom měli jasno, co dál, znali odpovědi alespoň na základní otázky. To by bylo skutečně krajně nezodpovědné a ukvapené.

Na druhé zasedání DR v minulém týdnu byl na vzetí na vědomí připraven vlastní návrh Luďka Nečesaného, kdy ho na postu předsedy představenstva a ředitele měl nahradit primář a v současnosti lékařský ředitele Richard Lukáš (DR totiž nejmenuje ani neodvolává ředitele, to je v kompetenci představenstva společnosti, DR to může jen vzít na vědomí). Představenstvo zároveň schválilo, že Luděk Nečesaný bude dále působit v rámci managementu na pozici, kdy bude svými schopnostmi nemocnici dále pomáhat, například při vyjednávání s pojišťovnami. A v nemocnici bude nadále působit celý jeho tým. Pro někoho polovičaté řešení, ale pro mě bylo přijatelné. Zachovávalo stabilitu nemocnice, schopné lidi ve vedení a v čele měl stát člověk s vysokým morálním i odborným kreditem.

Jenže jednání nabralo jiný směr. Velká část členů DR konstatovala, že od prvního jednání se nic nezměnilo, žádná nová fakta dokazující vinu, nemáme, a proto Nečesaného na postu ředitele podporují. Zazněla velmi silná podpora hlavně od zaměstnanců. A po více než dvouhodinové debatě Luděk Nečesaný svou rezignaci, která měla platit od 1. 9., stáhnul a dozorčí rada nakonec o ničem nehlasovala. Po stažení nebylo o čem hlasovat.

Jsme ve stavu, kdy stále hodnotím a přemýšlím, co je tím nejlepším řešením. Protože sama za sebe nevím, zkouším se odmyslet od svých osobních pocitů, a hodnotit obecný a pokud možno objektivní veřejný zájem. Tím je pro mě v případě nemocnice její stabilita. Proto, i když mi vím, že mi to je některými lidmi vyčítáno (a ani ve Změně na to zdaleka není jednotný názor), v současné době nechci a nebudu podnikat kroky, které by zaměstnanci vnímali jako ohrožení KNL, tedy aktivně žádat po L. Nečesaném odstoupení. Pokud budou další informace, vždy je čas se jako dozorčí rada znovu sejít a hledat řešení, které bude mít co nejvíce znamének plus a nejméně mínus. Řešení, které bude co nejlepší pro nemocnici.  Ideální, které by se zavděčilo všem, totiž, bohužel, neexistuje.

A poznámka na závěr – není to ode mě znak vyjádření důvěry. Není to hodnocení, zda je či není Luděk Nečesaný vinen. To při současném množství informací skutečně nevím a netroufám si hodnotit, a proto další vývoj nechávám na policii a soudech. Je to z mé strany snaha o racionální zhodnocení, zda je Luděk Nečesaný i v této situaci pro KNL přínosem. A při hodnocení jeho práce i poslouchání názorů z nemocnice si myslím, že přínosem je.

Zuzana Kocumová, krajská i městská zastupitelka za Změnu

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat
V pondělí 24. 11. ve 12 hodin jsme měli koaliční jednání se Starosty pro Liberecký kraj (SLK), kde na naši otázku, jestli budu druhý