Kauza Roberta Duška: podezřele levné nemovitosti pro lidi z politikova okolí

Korupční kauza, ve které je stíhán bývalý člen předsednictva ČSSD Robert Dušek a dalších deset lidí, má ještě jeden rozměr. CNI se podařilo ve spolupráci s KPKP zmapovat přesun majetků do Duškova okolí od druhého z obviněných – podnikatele Jana Imlaufa, jenž se nyní topí v dluzích.Právě od něj získala kamarádka Duškovy manželky Barbory a její svědkyně na svatbě Simona Lepešková ubytovnu za podezřele výhodných podmínek, a stejně tak za nízkou cenu nakonec získala i okolní pozemky. Obchod zprostředkovával další sociální demokrat s temnou kriminální minulostí – Petr Skála.

V době, kdy Liberecké radnici vládla koalice ODS s ČSSD v čele s Robertem Duškem a na ROP Severovýchod spolurozhodoval o dotacích další z obviněných Martin Sepp, získal podnikatel Imlauf a jeho firmy desítky milionů z evropských fondů, které měly zhodnotit jeho majetek. Projekty ale provázela řada podezření a Imlauf si nakonec vyslechl obvinění v souvislosti se zneužitím evropských dotací na lázeňský dům v Chrastavě. Sám se nyní topí v dluzích a jeho firmy jsou v insolvenci.

Majetek, který původně patřil právě Janu Imlaufovi je podle zjištění KPKP a CNI směřován do okolí Roberta Duška, se kterým jsou nyní stíhání ve stejné kauze.

Levný a levnější

V roce 2012 získala od Jana Imlaufa tehdy sedmadvacetiletá dívka z Prahy Simona Lepešková libereckou ubytovnu Mydlák, která se nachází přímo za sídlem firmy Jana Imalufa Imstav Group. Ubytovna funguje jako zaběhlý byznys, přesto ji Simona Lepešková koupila za nezvykle nízkou cenu odpovídající ceně menšího bytu v Liberci – za 1,3 milionu korun.

Jak vyplývá ze smlouvy, kterou má KPKP a CNI k dsipozici, při této transakci zastupoval Lepeškovou předseda místní organizace ČSSD Liberec 12-Pavlovice ČSSD Petr Skála.

Tentýž Petr Skála koupil o rok později od podnikatele Imlaufa také pozemky kolem ubytovny, necelých 2 000 m2 rovněž za nestandardně nízkou cenu – 349 tisíc korun. Podle realitních makléřů oslovených CNI je tato cena v této lokalitě (Liberec-Františkov) skutečně značně a několikanásobně podhodnocená.

Rok na to pak Skála tyto pozemky prodal již zmíněné Simoně Lepeškové, a to dokonce za ještě nižší cenu, než za jakou je sám pořídil – za pouhých 200 tisíc korun.

Na fotografii manželka Roberta Duška Barbora (vlevo) se Simonou Lepeškovou (vpravo), na lednici fotky Roberta Duška

Lepešková se tak najednou stala jak majitelkou ubytovny v Liberci tak i okolních pozemků za podezřele výhodných podmínek. Sama sice pochází z Prahy, ale k Liberci ji váže jedno pouto. Je velice dobrou přítelkyní manželky Roberta Duška Barbory, která je její vrstevnicí. Novomanželům Duškovým byla Simona Lepešková dokonce svědkyní na svatbě.

Sociální demokrat s problémovou minulostí

Zajímavá je i osoba libereckého sociálně demokratického funkcionáře Petra Skály, který Lepeškovou v obchodu s Janem Imlaufem zastupoval a který ji následně i zbylé nemovitosti prodal. Petr Skála byl v roce 1993 odsouzen k devíti letům vězení, když jako příznivec neonacistického hnutí kopancem do hlavy napadl v metru tehdy devatenáctiletého Filipa Venclíka. Ten posléze na zranění způsobená Skálou zemřel.

Po odpykání trestu začal Skála podnikat a angažovat se v liberecké sociální demokracii. Dnes je dokonce předsedou místní organizace ČSSD. Robert Dušek byl jeho přímým nadřízeným ve straně.

V roce 2014 pro změnu figuroval Skála jako zamýšlená oběť plánované vraždy. Profesionálního vraha k odstranění Skály si měl najmout jeho obchodní partner Lukáš Havlíček. Ten svou vinu popírá a tvrdí, že měl ze svého partnera strach a že mu Skála tuneloval firmu H personal.

V orgánech této firmy se dá nalézt další spojka na Roberta Duška – v době, kdy firmu vlastnil Skála, působil zde jako jednatel otec Duškovy současné manželky Jan Fojtík.

Ubytovna Mydlák na libereckém Františkově:

 

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody