Kauza obvinění Roberta Duška: Jde o stamiliony z evropských dotací

Důvodem pro stíhání dnes už bývalého člena předsednictva ČSSD a někdejšího šéfa sociálních demokratů v Libereckém kraji Roberta Duška i bývalého krajského radního pro dopravu Martina Seppa jsou evropské dotace. Konkrétně ty, které měly významně zhodnotit majetek stavebního podnikatele Jana Imlaufa, který je s libereckou ČSSD dlouhodobě svázán.

Všichni tři výše zmínění jsou podle informací KPKP a CNI obviněni z korupčního jednání v souvislosti s neoprávněným získáním evropských dotací na výstavbou lázeňského komplexu Dům pohody v Chrastavě. Při stavbě za 230 milionů korun byly například údajně provedeny práce zcela mimo plán, nebo nebyly provedeny vůbec, přestože byly fakturovány.

Tím, kdo měl z evropských pěněz profitovat byla firma Dům pohody a.s. tehdy vlastněná podnikatelem Janem Imlaufem (na obrázku). A těmi, kdo tehdy o uvolnění desítek a stovek milionů na Imlaufovy projekty spolurozhodovali byli právě obvinění politici – Sepp a Dušek coby jeho faktický šéf.

Podle zdrojů KPKP a  CNI blízkých vedení sociální demokracie v Libereckém kraji proběhly u Roberta Duška i Martina Seppa policejní prohlídky, během nichž měly být údajně zajištěny konkrétní důkazy svědčící o korupčním jednání dotyčných politiků.

Ze shromážděných informací zároveň vyplynulo, že nezákonným jednáním obviněných byla způsobena škoda přesahující 200 milionů korun.

V reakci na naše zjištění Robert Dušek včera odpoledne rezignoval na svůj post v předsednictvu ČSSD.

Duškova stébla

Policejní vyšetřování původně odstartovalo trestní oznámení, které před dvěma lety podalo nové vedení poskytovatele dotace ROP Severovýchod poté, co po kontrole zjistilo, že při výstavbě projektu Dům pohody dochází k podezřelým aktivitám.

Není bez zajímavosti, že výběrové řízení na veřejnou zakázku, která realizovala tento projekt na majetku Jana Imlaufa, vyhrála rovněž Imlaufova firma Imstav. Dnes jsou ale lázně v dražbě po dobrodružné změně majitelů, odstartované samotným Imalufem.

Jan Imlauf je majitelem kdysi velké stavební firmy Imstav Group, která je dnes ovšem v insolvenci. Zachránit ji ale mohly právě desítky milionů z operačního programu ROP Severovýchod, které mu byly mezi lety 2008-2012 schváleny.

V té době měl Liberecký kraj v Regionální radě ROP Severovýchod zástupce z řad sociálně demokratických náměstků. Mezi nimi i dnes obviněný Martin Sepp, toho času radní pro dopravu Libereckého kraje za ČSSD.

Straně ale svou pověstnou železnou rukou vládnul tehdejší europoslanec a předseda krajské organizace Robert Dušek. Již tehdy mluvili někteří sociální demokraté o tom, že bez jeho rozhodnutí se v liberecké sociální demokracii nepohne ani stéblo.

Lze se domnívat, že právě z historicky dobrých vazeb na ČSSD mohl Jan Imlauf těžit. V době, kdy vládla liberecké radnici, byli městskými zastupiteli Imlaufovi zaměstnanci a jeden z nich, Ivo Palouš to ve volebním období 2006-2010 dokonce dotáhl až na náměstka primátora.

Dům pohody ale není jediným problematickým projektem podnikatele Imlaufa. Do potíží se dostal také kvůůli revitalizaci Hotelu Praha v Jablonci nad Nisou, který rovněž skončil v dražbě. Místo schváleného záměru obchodního a administrativního centra zde totiž Imlaufova společnost svévolně vybudovala 15 bytů. Rekonstrukce přišla na 116 milionů korun a více jak polovinu hradila Evropská unie. Jan Imlauf zde čelí obvinění z podvodu při čerpání evropských dotací.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,