Obvinění Roberta Duška a Martina Seppa se týká termálních lázní v Chrastavě

AKTUALIZACE – ROBERT DUŠEK REZIGNOVAL VE VEDENÍ ČSSD Obvinění bosse liberecké ČSSD Roberta Duška a někdejšího krajského radního Martina Seppa souvisí s neoprávněným čerpáním evropských dotací na projekt lázní Dům pohody v Chrastavě u Liberce. Podle informací CNI a KPKP byla způsobená škoda přesahující 200 milionů korun. Celkem bylo v případu obviněno 11 lidí, z toho čtyřem byla sdělena obvinění nově na počátku června.  Obviněným je i známý liberecký podnikatel s vazbami na ČSSD Jan Imlauf.

„Obvinění souvisí s čerpáním evropských dotací na projekt Dům pohody,“ potvrdil CNI liberecký  státní zástupce Radim Kadlček. „Nově obvinění jsou viněni z korupčních trestných činů.“

Dům pohody, o kterém v případu jde, je projekt relaxačního komplexu s termálními lázněmi v Chrastavě u Liberce. Původně byla cena odhadována na 230 milionů korun, Evropská unie na něj přispěla zatím 113 miliony.

Prostředky z Evropské unie byly na projekt poskytnuty prostřednictvím ROP Severovýchod v době, kdy zde měla zastoupení ČSSD Libereckého kraje. Tu tehdy vedl nyní obviněný Robert Dušek. Členem Regionální rady ROP Severovýchod byl i další obviněný Martin Sepp.

Dnes jsou lázně rozestavěné a vede se spor o to, kdo je jejich skutečným vlastníkem. Původní majitel – Imstav Group, podal na svou někdejší firmu insolvenční návrh, vlastník firmy Jan Imlauf nyní čelí společně s Duškem a Seppem kvůli tomuto projektu obvinění.

Kvůli podezřelé realizaci projektu podalo nové vedení Libereckého kraje trestní oznámení.

Objekt lázní je dnes v dražbě, nabízená cena je 59,9 milionů korun. Největším věřitelem je pak samotný poskytovatel dotace – ROP Severozápad, jenž v konkurzu žádá přes 121 milionů korun. O případu chrastavských lázní jsme Vás v minulosti již podorobně informovali ZDE.

Sledujte také stránky Centra nezávislé investigace – www.cninp.cz

AKTUALIZACE:

Poté, co Krajské protikorupční pracoviště a Centrum nezávislé investigace zveřejnilo skutečnost, že protikorupční policie stíhá Roberta Duška, rozhodl se onen během několika hodin rezignovat na svůj post v předsednictvu ČSSD.

Robert Dušek rezignaci oznámil v dopise, který dnes odpoledne adresoval přímo předsedovi strany. Uvedl, že krok opustit předsednictvo ČSSD činí pouze v zájmu sociální demokracie.

„Pevně věřím, že se v dalším prokáže, že jsem se ničeho protiprávního nedopustil,“ uvedl Robert Dušek, který stál v čele KVV ČSSD Libereckého kraje od ledna 2009 do ledna 2015, kdy mu vypršel mandát.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.