Liberecké Čapí hnízdo – jak se Syner dělal malou až střední firmou

Současná aféra ministra financí Andreje Babiše, která se týká jeho/ne jeho farmy Čapí hnízdo, má, jak už to mu tak bývá, svůj předobraz v Liberci. Zdejší stavební gigant S group holding (Syner) před ze sebe také před lety dělal „malou až střední firmu“, aby dosáhl na dotace z Evropské unie. Výsledkem byla pro kvalitu kritizovaná sportovní dráha a hrozba vrácené dotace.

Ministr financí a místopředseda vlády ČR Andrej Babiš prožívá horké chvilky. Média ho pranýřují kvůli oddechovému komplexu a farmě Čapí hnízdo, které bylo vystavěno ve Středních Čechách a bylo spolufinancováno fondy Evropské unie. Policie ale nyní řeší, zda zde nedošlo k dotačnímu podvodu.

Firma Farma Čapí hnízdo, která dotaci získala patřila do Babišova potravinářského impéria, se z něj vydělila do anonymního vlastnictví, získala posléze dotaci 50 milionů korun, aby se pak do něj vrátila. Právě proto jej policie i bruselské kontrolní orgány (Evropský úřad proti podvodům -OLAF) podezřívají, že došlo k spáchání několika trestných činů včetně dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU.

Samotný ministr Babiš se do kauzy zaplétá. V minulosti se ke své luxusní farmě hrdě hlásil, nyní dělá, že s ní nemá nic společného a média i sociální sítě mu to s chutí vrací. Svou roli hraje i politická stránka věci, kdy si na něm rádi smlsnou jeho protivníci. Na podobné praktiky je ovšem samotná severočeská metropole zvyklá již roky a hlavní roli zde hraje, jak jinak, stavební společnost proslulá svými podezřelými kontakty na politiku, Syner.

Jsme malí, slabí, dotací bychom rádi

Realizaci víceúčelové sportovní dráhy v Liberci kolem Sportovního parku poblíže zdejší hokejové arény za téměř 12 milionů korun z drtivé většiny, více než 90 procent, zaplatily fondy EU.

Podle pravidel pro přidělování dotací ale o evropské peníze mohly o dotaci žádat pouze malé a střední společnosti. V Liberci o ni zažádala společnost S-Group Sport Facility Management. Ta je přitom součástí holdingu S-Group (Syner), jenž patří mezi největší stavební a developerské firmy v zemi.

Stezku, kterou realizovala S-Group Sport Facility Management,  stavěla v roce 2009 společnost Syner patřící do stejného holdingu S group. Kilometr a tři sta metrů dlouhá a tři metry široká dráha stála podle kritiků neuvěřitelných 11,7 milionů korun. Dotace z regionálního operačního programu činila 10,5 milionů.

Po čertech drahá sportovní dráha

Otazníky jsou ale nejen nad způsobem získání dotace, ale i nad provedením. „Běžná cena kilometru stezky pro kola a bruslení je při třímetrové šířce mezi třemi a pěti miliony korun,“ porovnal před časem pro libereckou MF DNES náklady Jiří Shejbal ze společnosti Trancounsult, která podobné dráhy projektuje.

Zájemci o in-line brusle, kterým měla hlavně sloužit, přitom dráhu využívají minimálně. Je podle nich totiž nepovedená. „Pro běžné uživatele je tam moc prudký sjezd, který je zakončen nebezpečným kovovým zábradlím. Já to sjedu, ale maminka s kočárkem je z toho vyděšená. Druhá věc je, že by se mělo jezdit proti směru hodinových ručiček, čímž by se ten prudký sjezd eliminoval,“ popsal pro Mladou frontu své zkušenosti z dráhy liberecký expert na in-line brusle a majitel webu inlajn.cz Víťa Žalud.

Ač se dotace vrátí, peníze se jinde už lépe nevyužijí

Pravděpodobně úmyslné pochybení potvrdil i audit, který ohledně dotací z ROP Severovýchod, nechalo vypracovat ministerstvo financí. „Auditem bylo zjištěno, že příjemce S Group Sport facility management, s.r.o. nebyl v době podání žádosti o poskytnutí dotace malým a středním podnikem, čímž nesplnil kritérium oprávněnosti žadatele pro oblast podpory 3.1 Rozvoj infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu dle pravidel pro Regionální operační program NUTS II Severovýchod. V této souvislosti nebyl způsobilým příjemcem pro tuto oblast podpory.“, uvedl v roce 2012 mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V roce 2014 potvrdil i Evropský úřad proti podvodům (OLAF), který uvedl, že je u projektu evidována nesrovnalost s možným finančním dopadem na rozpočet EU ve výši 353 547 EUR. Evropská komise v souvislosti s tímto závěrem požádala Českou republiku o ujištění, že výdaje, související s tímto projektem, nebyly zahrnuty do žádosti o platbu, předložené Evropské komisi, ani certifikovány.

Na jaře roku 2015 byl Finačním úřadem v Královehradeckém kraji, kde ROP Severovýchod sídlí nařízen odvod za porušení platební kázně, ale letos v lednu se Generální finační ředitelství rozhodlo, že ještě prodlouží dobu na odvoláníá z důvodu složitosti případu, a to do konce června 2016.

Po sérii odvolání, rozhodnutí i auditů a stále není jasné, zda se dotace za kontroverzní dráhu bude vracet či nikoliv. Jisté ale je, že těch peníze, které byly použity na velice drahou a podle kritiků nepovedenou sportovní dráhu, již nebudou moci být v Liberci využity jinde. Přitom právě v tomto městě došlo v posledních pětadvaceti letech ke značnému zchátrání sportovních i rekreačních ploch, v minulosti hojně využívaných řadou generací.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,