Bouře ve sklenici vody. Kdo ji vypije?

V polovině června se konala v Krušnohorském divadle v Teplicích řádná valná hromada Severočeské vodárenské společnosti a. s. (SVS).

V časech sociálních sítí to není zrovna nejnovější zpráva, nicméně stojí za to se u ní na chvíli zastavit. Ale ne, nebojte se, voda se zlevňovat nebude.

Před valnou hromadou způsobila rozruch Změna pro Liberec tím, že rozeslala téměř všem starostům v Libereckém a Ústeckém kraji dopis, ve kterém žádají, aby do dozorčí rady SVS nevolili libereckého exprimátora. Co její zástupce k tomu vedlo, se dá shrnout asi takto: Jiří Kittner je dlouholetým členem a předsedou dozorčí rady SVS, za jeho působení došlo k nárůstu ceny vody na republikový vrchol. Mezi hlavní důvody tohoto stavu patří utajování smluv SVS a netransparentní zadávání zakázek úzkému okruhu firem.

Jak se dalo čekat, dopis vzbudil rozruch, v novinách bylo o čem na chvíli psát. Jiří Kittner to označil za osobní válku jednoho politického subjektu proti jednomu člověku. Tím myslel současného náměstka libereckého primátora Jana Korytáře, kterého nenávidí (přičemž tento vztah je roztomile oboustranný) za to, že udělal v liberecké politice revoluci, rozbil bývalé lobbistické vazby a připravil ho o post primátora, který se zdál být na věčné časy.

Nutno však přiznat, že jen na chvíli. Bývalému vedení města se téměř podařilo přes nastrčené náměstkovské figurky dokončit rozjeté akce jako prodej letiště, privatizace Technických služeb Liberec nebo rozšíření průmyslové zóny do Ostašova a Machnína. Ale tak už to bývá, že každá revoluce v sobě nese zárodek porážky.

Zpět k valné hromadě SVS. Bylo dopředu jasné, že výkřik do tmy, jak jinak dopis Změny starostům nazvat, nebude k ničemu. V oficiální zprávě Severočeské vodárenské a.s. se píše: „Co se týká personálního obsazení statutárních orgánů, akcionáři posvětili pokračování mandátu dosavadního člena představenstva, generální ředitele Bronislava Špičáka. Do dozorčí rady byli opětovně zvoleni Jiří Kittner (zřejmě na just Korytářovcům byl zvolen předsedou, pozn. J.Š.) za okres Liberec, Jiří Kulhánek za okres Chomutov, Radek Reindl za okres Louny, Jaroslav Kubera za okres Teplice, a Josef Bíža za okres Litoměřice. K obměně mandátu v DR došlo za okres Děčín, který bude nově zastupovat paní primátorka Marie Blažková.“

Ponechme stranou, že při pohledu na statutární orgány SVS je v nich poněkud přeodéeskováno, což značně koliduje s dnešní skutečnou silou této strany. Z tohoto pohledu vypadá SVS jako poslední bašta této kdysi přemocné partaje a o to víc neměla Změna pro Liberec s výzvou starostům šanci na úspěch. Mimo jiné.

Logicky lze volbu z poloviny června vysvětlit jen tak, že všichni ve svých funkcích v SVS pracovali minimálně dobře, ne-li přímo skvěle.  Proč by je jinak valná hromada, rozuměj starostové dotčených obcí (SVS jich k dnešnímu dni sdružuje Ústeckého a převážné části Libereckého kraje 458) zvolili. Pro jejich hezké oči, jak říkala moje babička, určitě ne.

Potud je vše v pořádku. Ve volbách to tak bývá, někdo vyhraje, někdo prohraje. Problém mám ale s tím, koho vlastně víc než čtyři stovky zástupců obcí dvou sousedních krajů (v Libereckém je třeba odečíst Turnovsko, Semilsko a Frýdlantský výběžek, což je „vodní“ kapitola také sama pro sebe) zastupují. Nevadí jim jedna z nejdražších vod v Čechách? Mají snad na kubík nějakou slevu? Dostávají od Veolie, do níž plynou zisky ze severočeské vody, speciální dárečky? Nebo spoléhají na to, stejně jako vedení SVS (popřípadě Frýdlantské vodárenské společnosti či Vodohospodářské sdružení Turnova), že jsme si tak nějak všichni zvykli, že se voda zdražuje a pozor, zdražovat bude!

Přesto mi přijde legitimní, když se někdo pokusí diskuzi na toto téma, teď pomiňme ne zrovna nejlepší formu, nastartoval. Bohužel nikdo hozenou rukavici nezvedl. Učinila se z toho jako vždy politika, popřípadě snaha „někoho zlikvidovat“, ale k žádné věcné diskuzi nad tímto óbr problémem, který se týká nás všech, nedošlo.

Z dopisu, který jen tak prošuměl médii, se stala pověstná bouře ve sklenici vody, kterou si ovšem vypijeme my všichni.

Jan Šebelka

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Asi tak před třemi týdny jsem se rozhodl, že si od týdenního psaní feuilletonů na nějakou chvíli odpočinu. Ne, že bych byl unavený, nebo
Vyhříval jsem se dopoledne na chalupě na posledním letním slunci, jasany začínaly pouštět k zemi listy, popíjel jsem kafe a četl knihu Johna Wiliamse Stoner,
Měl jsem před několika měsíci nápad založit politické hnutí, s nímž bychom, kdyby se mi někoho podařilo sehnat, kandidovali v letošních krajských volbách. V noci, když jsem
Dva roky před tzv. sametovou revolucí se začala v pátek scházet  v hrádecké restauraci Lidový dům parta chlapů středního věku: Farář, Ekonom, Učitel, Slavný