ANO porušilo koaliční smlouvu, Hrbková odvolána, koalice padá

Primátor Tibor Batthyány navrhl na jednání zastupitelstva odvolání náměstkyni svého koaličního partnera Změny pro Liberec Karolínu Hrbkovou poté, co se dohodl s opozicí. Pomocí opozičních hlasů byla Hrbková nakonec skutečně odvolána.  Primátor tak porušil flagrantním způsobem koaliční smlouvu mezi partnery na radnici a ta de facto přestala platit.

Primátor Batthyány (ANO) předložil návrh na odvolání své kolegyně ze Změny Karolíny Hrbkové necelé dvě hodiny před zahájením zastupitelstva, a to v rozporu s koaliční smlouvou. Ta přitom stanoví, že případné výměny na postech se musí řešit nejméně 7 dní předem na společném jednání. Primátor si ale, jak uvedl již před jednáním, dohodu zajistil s opozicí, zejména se Starosty pro Liberecký kraj, ač ti (David Václavík) i sám Tibor Batthyány toto během veřejného jednání popírali.

Oficiálním důvodem mělo být manažerské selhání Hrbkové při tvorbě územního plánu. Ta se ale opakovaně brání s tím, že převzala špatnou práci svých předchůdců, zejména bývalého náměstka Jiřího Rutkovského (USZ), který nerespektoval stovky připomínek občanů ani zákonem požadované studie. V diskusi padlo i to, že například náměstek Tomáš Kysela z ANO má daleko nejvíce restů ze všech náměstků a svůj resort absolutně nezvládá.

Hrbková také připomněla, že s ní nikdo o její výměně nejednal, v čemž jí podpořili její kolegové z rady, kteří poukazovali na nemožnost konstruktivní dohody s primátorem a jeho věrolomnost. Návrh Změny, aby si primátor přenechal tvorbu územního plánu pod sebe a ukázal, jak se má správně pracovat, Batthyány odmítl.

Situace mezi koaličními partnery se vyhrotila až tak, že Jan Korytář, statutární náměstek otevřeně mluví o konci koalice, kdy si sice nechávají se svým kolegou Langrem svoje posty, ale pouze na několik příštích dní a týdnů, kdy se pravděpodobně bude jednat o nové formě koalice. Kvůli silnému porušení koaliční smlouvy považují zastupitelé Změny samotnou smlouvu za neplatnou.

Postup primátora Batthyányho podporovali zástupci Starostů pro Liberecký kraj (Jan Berki) i ODS (Ondřej Červinka). Proti takovému postupu se naopak ohradila nezávislá zastupitelka Zora Machartová, která uvedla, že takový způsob jednání nemůže podpořit.

Při samotném hlasování odmítli hlasovat všichni zástupci Změny pro Liberec a nehlasovala ani Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj. Z odevzdaných 24 hlasů tedy byl jeden proti, jeden neplatný a 22 hlasů (ANO, ODS, KSČM a ČSSD) pro odvolání Karolíny Hrbkové.

red

Subscribe
Upozornit na
186 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,