Skončí dnes na radnici koalice Změny pro Liberec a ANO?

Přinášíme exkluzivní informace o aktuálním dění na liberecké radnici. Primátor Tibor Batthyány dnes ve 13 hodin,pouhé dvě hodiny před zasedáním zastupitelstva, bez předchozí konzultace s koaličními partnery, oznámil na radě města, že navrhne odvolat náměstkyni pro zeleň a územní plánování Karolínu Hrbkovou ze změny pro Liberec. Podle představitelů Změny bude tento krok koncem stávající koalice. Primátor tvrdí, že už je dohodnutý s opozicí.

Nevypočitatelná povaha primátora Batthyányho nebo zákulisní intriky stojí za možným koncem stávající koalice v Liberci. Tibor Batthyány dnes šokoval své koaliční partnery, když na radě města před zastupitelstvem oznámil, že podá návrh na odvolání Karolíny Hrbkové z funkce. Takový postup je zcela v rozporu s koaliční smlouvou.

Na to reagovali zástupci Změny pro Liberec v čele s Janem Korytářem rozhodnutím, že pokud se tak stane, končí koalice ve volbách vítězné Změny a ANO.

Jak potvrdila náměstkyně Karolína Hrbková, nikdo s ní o ničem předem nejednal, natož aby se vedla koaliční jednání o postu náměstka či jeho výměně. Primátor podle Hrbkové jí naopak dnes potvrdil, že je dohodnutý s opozicí. Není jisté, zda jde o čistě iniciativu Tibora Batthyányho nebo celého ANO.

Možnou roli hraje i spekulace, že Batthyány čekal na výsledky krajských voleb,  po kterých vítězní Starostové uzavřeli na kraji koalici s ANO a Změna se zde ocitla v opozici. Nakolik je akce předem naplánovaná, jak sám tvrdí Batthyány, ukážou nadcházející hodiny a dny.

Že by se pravděpodobně jedná o dohodnutou akci primátora s opozicí, tomu by mohlo naznačovat i dnešní prohlášení Starostů pro Liberecký kraj, kteří médiím prozradili, že pokud odvolání Hrbkové nenavrhne sám Batthyány, učiní tak sami, jelikož to již plánovali. Tím by se opakovala série libereckých odvolání na základě zákulisních intrik, která začala na jaře 2011, kdy se za zády Změny dophodli právě Starostové s ČSSD a s ODS utvořili opoziční smlouvu nebo z podzimu 2014, kdy podobným stylem za příslib dozorčích rad odvolal náměstkyni hejtmana Zuzanu Kocumovou Martin Půta, který se dohodl s opozicí, ač to později popíral.

Není bez zajímavosti, že informace o odvolání Hrbkové se ještě dříve, než se ji měli možnost dozvědět koaliční partneři ze Změny, objevila na zpravodajském portále společnosti S group holding (Syner).

Samotný průběh jednání zastupitelstva můžete online sledovat na této adrese:

https://www.youtube.com/watch?v=scfVTFrGt18

red

 

Subscribe
Upozornit na
84 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody