nášLiberec

Search

Změna hledá funkční vládu Liberce

Koaliční spolupráce Změny a ANO se od počátku v roce 2014 potýkala s problémy, v podstatných otázkách ale zůstávala jednotná a dokázala město úspěšně řídit.

Díky naší účasti v této koalici se zlepšily podmínky pro fungování městských organizací od škol a školek po divadla a ZOO, díky jednáním s teplárnou došlo po dlouhé době ke snížení ceny tepla, připravujeme investiční projekty za více než miliardu korun z evropských fondů, máme schválenou strategii IPRÚ, vyjednali jsme snížení úroků u městského dluhu, získali nové dotace za desítky milionů, rozběhli revitalizaci zanedbaných zelených ploch. V rozhodování hájíme veřejný zájem, např. v přípravě územního plánu.

Tato spolupráce byla ale zásadně narušena postupem primátora T. Batthyányho, který na prosincovém zastupitelstvu s pomocí části opozice odvolal náměstkyni Karolínu Hrbkovou a převedl na sebe jednostranně její kompetence. Odvolání proběhlo v rozporu s koaliční smlouvou, bez jakéhokoli projednání se Změnou a představuje hrubé politické, manažerské i osobní selhání primátora. Tím došlo k zásadní ztrátě jeho důvěryhodnosti, navíc umocněné i následným rozhodnutím předsednictva ANO zrušit libereckou organizace tohoto hnutí.

Jako vítěz komunálních voleb neseme odpovědnost za Liberec a nezříkáme se jí. Pokračovat v koalici se současným  koaličním partnerem je možné, ale v jiném složení. Změna jako vítěz voleb s 12 mandáty nemůže akceptovat současný formát, kdy klub bývalých členů ANO s 9 zastupiteli má post primátora a stejný počet členů rady města. I z hlediska vnějších vztahů se primátor Batthyány vzhledem ke svému napjatému vztahu s ministrem financí a pravděpodobně i příštím premiérem stal pro rozvoj Liberce a jeho finanční a ekonomické zájmy nepřijatelným rizikem.

Jan Korytář říká: „V současné situaci povedeme jednání skutečně se všemi politickými kluby, včetně našeho dosavadního koaličního partnera. Hlavním cílem je dokončit rozdělanou práci. Zejména u evropských projektů nebo při náročných jednáních s teplárnou si nemůžeme dovolit nějaké výraznější komplikace. Věřím, že přístup našeho současného koaličního partnera bude realistický a vedený zejména ohledem na naše město.“

„Klíčové je pro nás pracovat v koalici, kde nebude práce na projektech důležitých pro město blokována neznalostí problematiky nebo chováním neslučitelným s účastí v radě stotisícového města. Důležitá je pro nás i aktualizace programového prohlášení.“ dodává Josef Šedlbauer.

 

 Tisková zpráva ZpL

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.