nášLiberec

Search

Policie chce, aby státní zástupce poslal ředitele KNL k soudu

Policie navrhla státnímu zástupci, aby zažaloval ředitele Krajské nemocnice Liberec Luďka Nečesaného a jeho ženu kvůli údajnému korupčnímu chování v liberecké nemocnici. Řediteli Nečesanému hrozí pět až dvanáct let kvůli machinacím při nákupu vybavení kardiocentra a traumacentra za bezmála 240 milionů korun.

Vše se točí okolo společnosti Sarmed, spol. s.r.o. (Sarmed), do které za období zhruba dvou let doputovalo od firem B. Braun Medicla s.r.o., MedicCor a.s., Medtronic Czechia s.r.o. a NT Medica,a.s. přes 23 milionů korun. Tyto firmy dodávaly zboží do Krajské nemocnice Liberec, o zejména vybavení pro zmíněná lékařská centra v hodnotě 239 milionů korun.   Policie má nyní za to, že se jednalo o úplatky pro Nečesaného.

Tuto firmu založila Nečesaného manželka Šárka, které nyní hrozí kvůli praní špinavých peněz přes uto společnost až osm let za mřížemi. Šárka Nečesaná, profesí kadeřnice, založila společnost v roce 2009 a výše zmíněné firmy do ní posílaly miliony, údajně za poradenství.

Policie navíc tvrdí, že Šárka Nečesaná skrze firmu Sarmed ve skutečnosti nikdy za žádné poradenství výše zmíněným firmám nefakturovala, ale zároveň si vytvořila fiktivní nárok na svoji mzdu i na mzdu svého manžela za údajnou práci pro firmu Sarmed.

Tato fiktivní mzda (podle účetních uzávěrek zhruba ve výši zhruba 19 milionů) korun za údajnou práci od srpna 2009 do března 2011 potom skončila na účtech Šárky Nečesané a Luďka Nečesaného. Ti za ně nakoupili akcie, pořídili další investiční nástroje a nakoupili také tři domy (jeden rodinný a dva činžovní) v Liberci zhruba za 17 milionů korun.

V návaznosti na obviněný začali manželé Nečesaní rovněž převádět do bezpečí svůj majetek. Nečesaný převedl vilu v libereckých Rochlicích na svého syna Lukáše. Ten sice v tédobě čelil /a dnes je nepravmocně odsouzen na 13 let) vážnému obvinění z pokusu o vraždu v Hořicích, kde měl dle žaloby surovým způsobem málem ubít kadeřnici, ale i v případě jeho odsouzení by mu nebyl zabaven majetek. Narozdíl od svého otce obviněného z korupce.

Luděk Nečesaný měl problémy se střetem zájmů již v minulosti. V letech 2003/2004 působil v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, odkud byl ale Radou Středočeského kraje odvolán. Důvodem měly být ale vazby na farmaceutické firmy v čele s B.Braun Medical. Nečesaný ale takovou kritiku odmítal s tím, že jeho odvolání je důsledek změn, který jako ředitel nemocnice prosadil.

Přes všechna podezření i policejní obvinění, které potvrdil i dozorující státní zástupce, který zamítl Nečesaného stížnost, zůstává Luděk Nečesaný ředitelem KNL. Svou podporu mu opakovaně vyjádřil například liberecký primátor Tibor Batthyány (ex -ANO) i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který je sám obviněn v další korupční kauze.

 Naopak za to, aby Nečesaný odstoupil ze své funkce, a to minimálně do doby, než očistí své jméno, byl jako jeden z mála libereckých politiků současný náměstek primátora Jan Korytář ze Změn pro Liberec.

 

Nečesaný má s politiky dlouhodobě silné vazby. Za dob dominance ODS býval vidět s lidmi jako Radim Zika či Přemysl Sobotka a dokonce hrál i za Zikův tým Northern stars po boku manažerů z firmy Syner, která je úzkými vazbami na libereckou politiku proslulá. Před komunálními volbami dokonce kandidoval na primátora za TOP 09 v čase, kdy se mluvilo o povolební pravicové koalici s ODS. Vaz mu zlomily intriky v liberecké TOP 09, která nakonec skončila bez kandidátky.

Subscribe
Upozornit na
67 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém