Manipuluje hejtman Půta a Starostové zápisy z dozorčí rady liberecké nemocnice?

Na závažnou manipulaci s oficiálními zápisy dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec (KNL) ukazuje snaha hejtmana Martina Půty a zástupkyně kraje v této radě Leny Mlejnkové (oba Starostové pro Liberecký kraj). V zápisech chybí výtky vůči jmenování hejtmanova kamaráda Pavla Marka za předsedu představenstva KNL. Tento krok přitom vyvolal a stále vyvolává silný nesouhlas a emoce.

 

Jako první na celou kauzu kolem upravování zápisů dozorčí radu upozornil server www.realizace-info.cz

Současný spor mezi jednotlivými členy orgánů KNL a zástupci akcionářů je pokračováním kauzy z počátku tohoto roku, kdy po osobní intervenci hejtmana Martina Půty byl do čela představenstva KNL zvolen Pavel Marek, který ve zdravotnictví nikdy nepracoval a proti němuž měla řada odborných představitelů liberecké nemocnice vážné výhrady. Jak informoval náš server, kvůli dosazení Marka na post předsedy představenstva odstoupil z této funkce dlouholetý uznávaný lékař KNL Richard Lukáš.

Hejtmanův přítel Pavel Marek se poté stal i předsedou představenstva Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. I zde jeho jmenování provázely protesty. Negativní počínání hejtmana Půty, který Marka za bezhlesného přihlížení oficiálního šéfa krajského zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS), prosadil do klíčových pozic v obou nemocnicích, vyvolalo zájem médií. I proto se možná Martin Půta a s spolu s ním jeho stranická kolegyně Lena Mlejnková snažili vymazat kritický záznam o tomto ze zápisu jednání dozorčí rady KNL.

Server www.realizace-info.cz  k tomu napsal: „Jeho (tj. Pavla Marka – pozn. red) zvolení se nelíbilo především zástupcům minoritního akcionáře Statutárního města Liberce a nyní členka dozorčí rady Zuzana Kocumová (Změna) upozornila, že v zápisu ze zasedání nebyla vůbec zmíněna a popsána diskuse nad Markovým zvolením. Tím se rozhořel spor, jenž dokládá hluboké příkopy vyhloubené mezi zástupci nejenom SLK a Změny, ale také Libereckého kraje a Liberce.

„Chci požádat o doplnění zápisu o diskusi o změnách v představenstva (PAS) KNL. Zcela vypadla ta část o nominaci pana Marka na pozici předsedy PAS, neinformování akcionáře o připravovaných změnách, o nesouhlasu s tímto postupem a žádost o předložení vize, se kterou pan Marek nastupuje. Také z mé strany kritika, že pan Marek už při nástupu do PAS neprošel žádným sítem, přesto ho hejtman chtěl již tehdy (na jaře roku 2016), bez výběrového řízení, dosadit na místo předsedy,“ ohradila se Kocumová proti zápisu, jenž rozeslala předsedkyně dozorčí rady a semilská starostka Lena Mlejnková (SLK).

Následně byla odbyta tvrzením předsedkyně Mlejnkové, že zápis vyhotovil PR manažer KNL Václav Řičář, a pokud diskusi nezaznamenal, potom tam není. Nicméně praxe v KNL je dlouhodobě taková, že se vždy do záznamu doplnily připomínky členů statutárních orgánů, zejména pokud se jedná o zápisy, které jsou zveřejňovány jako v případě dozorčí rady. Zcela překvapivě se ale proti doplnění zápisu o zmínku o diskusi nad volbou Pavla Marka vyjádřil hejtman Půta.

Reagoval tak i na vyjádření generálního ředitele a místopředsedy představenstva Luďka Nečesaného, který vyzval členy dozorčí rady, aby doplnili zápis, připomínkovali jej a následně zveřejnili. Zároveň je požádal, aby si vytvořili pravidla pro připomínkování a zveřejňování zápisů. Na to kontroval hejtman Půta: „doplňovat zápis měsíc po jednání DR nepovažuje za příliš šťastný.“

Nehovoří už ale o tom, že teprve nyní mohli členové DR reagovat na zápis, neboť jej se značným časovým posunem předsedkyně Mlejnková teprve rozeslala. Dále se hejtman vymezil proti návrhu Kocumové, když uvedl: „zásadně nesouhlasím s formulací, že cokoli proběhlo na základě pokynu hejtmana. Takové tvrzení považuji za lež.“ Ohradil se tak proti námitce Zuzany Kocumové, která se zároveň podivila nad tím, že zatímco o smlouvě o výkonu funkce nového člena představenstva společnosti Jiřího Nováčka dozorčí rada hlasovala, smlouvu o výkonu funkce Pavla Marka odložila. V komunikaci uvedla, že „potom také prosím doplnění, že smlouva o výkonu funkce a odměna byla u MUDr. Nováčka navržena, ale u pana Marka má být na pokyn hejtmana připravena až na příští zasedání DR.“

Hejtman dále všem napsal, že by měli o podobě zápisu z posledního zasedání hlasovat na dalším zasedání dozorčí rady a vyzval členy, aby jednací řád dozorčí rady jednoznačně stanovil, do kdy má být zápis vyhotoven. Zároveň všem vzkázal: „Dalšího dopisování se účastnit nebudu, žádám abych byl z případné korespondence vynechán.“

Hejtmanovo počínání, za pomoci jeho kolegyně Leny Mlejnkové, ukazuje, že si je vědom společenské kritiky, kterou jeho postup při dosazení Pavla Marka do bezprecedentně silné funkce (oba posty předsedů představenstev nemocnic v Liberci a v České Lípě) vzbuzuje.

Hejtman se snažil kritiky odbýt s tím, že Pavel Marek je zejména nezávislý odborník a jejich vztah není nijak důvěrný, že se snad znají jejich manželky a podobně.  Jak ale dokazují fotky použité v tomto článku (a získané z veřejného facebookového profilu Pavla Marka), nemluví hejtman tak úplně pravdu.

V Markových (a tedy Půtových) rukou se tak bude kumulovat obrovská moc nad krajským zdravotnictvím. A to v době, kdy se chystají zásadní investice do zdravotnictví, například výstavba Centra urgentní lékařské péče v Liberci za více než 1,4 miliardy.

Martin Půta i Starostové pro Liberecký kraj si sice dali transparentnost veřejné správy za jedno ze svých předvolebních hesel, ale stále dokazují, jak je skutečnost od volebních kampaní odlišná. Podobně netransparentní jednání se již Martinu Půtovi několikrát vymstilo, za své zákulisní vyjednávání s lobbisty Metrostavu ho čeká soud. Policie jej viní z přijímání úplatku a zneužívání svěřených pravomocí a tento týden předala státnímu zástupci spis návrhem na obžalobu Martina Půty z přijímání úplatku a zneužití svěřených pravomocí.

s využitím zdrojů Jaroslav Tauchman

 

 

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,