Ještěd rozvoj potřebuje, ale ne za jakýchkoliv podmínek a za každou cenu

V poslední době se konečně otevřela diskuse o dalším rozvoji areálu na Ještědu. Na jedné straně je primátor Batthyány, který lobbuje za to, aby Ještěd získala do pronájmu na 25 let skupina TMR, na druhé straně je pak velká část zastupitelů, kteří chtějí nejprve stanovit základní podmínky pro takové rozhodnutí a chtějí, aby celý proces probíhal transparentněji, než dosud. I proto byly na poslední radě města projednány dvě verze materiálů, které navrhovaly vstup strategického partnera do společnosti Sportovního areálu Ještěd.

Materiál, předložený radními za Změnu pro Liberec, vychází z dohody na pracovní skupině, kde jsou zastoupeny jednotlivé zastupitelské kluby i ze setkání, které proběhlo minulou středu.

Pokud chceme rozvíjet sjezdové lyžování na Ještědu, tak vstup strategického partnera vidím osobně jako nejlepší možnost. Jeho výběr musí být otevřený a transparentní. Zda se přihlásí pouze společnost TMR nelze přejímat, ale tuto fázi nejde přeskočit. Celý proces musí být ale od začátku otevřený pro více zájemců.“ uvedla Zuzana Kocumová

Primátor právě toto podcenil, když více než rok jednal detailně jen se skupinou TMR, z jednání neposkytoval téměř řádné informace, má již připravené detailní smlouvy, v médiích vstup TMR na Ještěd prezentuje jako hotovou věc, ale zapomněl na jednu důležitou věc. Poradit se o tom s dalšími zastupitelskými kluby.

Bohužel to, jak primátor v poslední době „tlačí na pilu“ vzbuzuje obavu, že cílem tohoto snažení není primárně zajistit co nejlepší řešení pro města, ale protlačit jediného, předem vybraného investora. I častá vyjádření ve smyslu „Ještěd je i za korunu drahý“, bychom očekávali spíše do zástupce TMR než od zástupce města.

„Postup, se některé projekty domlouvají dlouho za zavřenými dveřmi, vedle toho se vyvolává atmosféra, jak město, nebo v tomto případě SAJ, špatně hospodaří, vznikají nátlakové akce, jako např. anonymní dopis, který má zastupitele přimět k tomu, aby hlasovali pro TMR a v neposlední řadě se používá argument, že pokud se rychle nezvolí řešení předem připravené pro jednoho zájemce, tak že ten odejde a to že si nemůžeme dovolit, je nepřijatelný. Ze strany soukromých subjektů jde o postup pochopitelný, ze strany samosprávy je to ale nepřijatelné, mnoho příkladů z minulosti ukazuje, že spěch se nevyplácí a po uzavření smluv již samospráva tahá za kratší konec.“ říká Jan Korytář, náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace.

Co navrhuje Změna?

Jako první krok musí rada města a zastupitelstvo stanovit základní podmínky, které je potřeba s budoucím investorem vyjednat. O tom se zatím žádná diskuse nevedla. Jde například o to, jak budou eliminována případná ekonomická či ekologická rizika, jaký vliv bude mít město na provoz areálu v dalších letech, jak bude například řešena otázka využití areálu v případě jeho rozšíření pro lyžařské kurzy místních škol, kdo převezme skokanské můstky či dluhy po SAJ apod. Spoléhat na to, že se to „pak nějak domluví“ nebo dokonce tvrdit, že do toho nemůžeme budoucímu provozovateli areálu mluvit, je pro nás nepřijatelné.

Na příkladu jednání s MVV a Teplárnou Liberec, Českou spořitelnou, společností BusLine je opakovaně vidět, jak obtížné je změnit jednou nastavené a podepsané smlouvy. A ve všech případech jde o desítky milionů ročně, které buď zůstanou ve městě, nebo odtečou různým způsobem jinam. Proto, aby se domluvily co nejlepší podmínky, chceme vytvořit i profesionální vyjednávací tým, který bude zahrnovat jak politické, tak odborné zástupce a který bude dále jednat na základně zadání, vytvořené ne pouze primátorem, ale širší dohodou celého zastupitelstva.

Verze dalšího postupu předložená na radu města primátorem Batthyánym přes jeho slovní ujišťování, že vše je otevřené, však směřovala jinam. Jeden návrh usnesení hovořil přímo o výběru společnosti SKI JEŠTĚD s.r.o. ze skupiny TMR, druhý o zahájení výběru partnera, ale již dle smluvních dokumentů, které byly připravovány pro TMR.

Je potřeba, aby rozhodnutí o dalším osudu Ještědu padlo co nejdříve, ale také je třeba, aby to nebylo za každou cenu a pod tlakem. Stav od loňského léta, kdy se v médiích stále objevují informace, že dohoda s TMR je na spadnutí, ale celý proces vlastně oficiálně ani nezačal, vede k brždění potřebných investic, odkládání zásadních rozhodnutí, např. nákup rolby, příprava projektů na rozšíření sjezdovek, vybudování aktivit pro letní sezónu atd., ze strany Sportovního areálu Ještěd, což následně zhoršuje situaci na Ještědu„, říká Zuzana Kocumová, předsedkyně představenstva SAJ. a. s.

Změna pro Liberec vítá zájem TMR o rozvoj Ještědu, o tom jsme zástupce TMR také informovali a v žádném případě nechceme tento proces brzdit, jak je nám podsouváno. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhodnutí na několik desítek let dopředu a že jde o stovky milionů korun, odmítáme ale jednostranný tlak ze strany primátora a budeme prosazovat výše popsaný postup, který mohl začít už před rokem, pokud by primátor pochopil již tehdy, že to nemůže být jen on, kdo za město vyjednává.

 

Rozhodování o Ještědu je mimo jiné rozhodováním o tom, zda v Liberci skončila doba, kdy spolu jednají silný soukromý subjekt a jemu nakloněný politik či politici nebo kdy město začne vystupovat a jednat jako sebevědomý subjekt s podporou odborných poradců. 

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne