Ředitel Nečesaný chce rezignovat na svůj post v nemocnici

Luděk Nečesaný se rozhodl k poslednímu dni letošního roku rezignovat na post ředitele Krajské nemocnice Liberec (KNL). Důvodem je podle něj politika Libereckého kraje, která stojí za rozpadem Nečesaného týmu.

Luděk Nečesaný se ostře pustil do zdravotnické politiky Libereckého kraje, kterou sice oficiálně vede Přemysl Sobotka z ODS, ale jejím faktickým vykonavatelem je hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Ten na klíčová místa v představenstvu nejprve liberecké a později i českolipské nemocnice dosadil svého kamaráda, bývalého manažera z Preciosy Pavla Marka. Bez výběrových řízení a často proti vůli vedení nemocnic.

Nečesaný se rozhodl rezignovat poté, co kvůli osobě Pavla Marka opustil představenstvo KNL technický ředitel nemocnice Jan Rais. Již před ním byl na nátlak hejtmana nucen se vzdát svého místa v představenstvu lékařský ředitel nemocnice a dlouholetý zdejší doktor Richard Lukáš. Po Lukášově „dobrovolné“ rezignaci jeho místo obsadil právě Pavel Marek.

Marek se později stal i šéfem českolipské nemocnice a má být mužem, který mé vést obě zařízení, a to zejména v době, kdy je čekají investice v řádu miliard korun. Absence koncepce vedení obou nemocnic je také dalším momentem, který vadí Luďku Nečesanému a proto k 31. prosinci 2017 oznámil svou rezignaci.

Přestřelka mezi ředitelem Nečesaným a manažerem Markem, potažmo hejtmanem Půtou pravděpodobně dokresluje zákulisí příprav zmíněných miliardových zakázek. Přitom v minulosti právě Půtovy kontakty se stavební lobby a jeho netransparentní vyjednávání ohledně předraženého projektu zapříčinily, že je dnes obviněn protikorupční policií z přijímání úplatku a zneužívání pravomocí a čeká ho soud.

Nečesaného samotného ale také čeká soud kvůli úplatkům a praní špinavých peněz. Státní zástupce jej viní za skutečnost, že firmy dodávající zboží do nemocnice, kterou řídil, poslaly na účet poradenské firmy jeho ženy cca 23 milionů korun. Podle státního zástupce šlo o úplatky.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek