Město se pustí do obnovy Lesního koupaliště

Kdysi tolik oblíbené Lesní koupaliště, které nechaly předchozí městské vlády ostudně zpustnout, se dočká rekonstrukce. Před prvotní odpor primátora Batthyányho se podařilo na městě vyčlenit osm milionů korun, které zajistí obnovu rekonstrukci možná nejoblíbenější městské rekreační vodní plochy.

Vznik Lesního koupaliště je trošku zahalen tajemstvím, nedochovala se k němu řádná dokumentace. Lze ale předpokládat, že jeho projekt souvisí s výcvikovým střediskem Hitlerjugend, které sídlilo v někdejší Waldville Liebiegů (pozdější Wolkerovo plicní sanatorium pod libereckou Výšinou). Po válce dlouhá desetiletí fungovalo jako oblíbené letní místo mnoha Liberečanů, a to až do roku 2001.

Od dob primátorování Jiřího Kittnera (ODS) se počítají roky jeho pustnutí. Město tehdy mělo jiné priority (jako například kontroverzní stavbu arény) a Lesní koupaliště, jako mnoho dalších libereckých kulturních a sportovních tradičních míst, začalo chátrat. Největší pohromu přinesly povodně v roce 2010, ale ani na ně město nereagovalo a areál dále propadal zkáze.

Z časů, kdy byla primátorkou Martina Rosenbergová, se například ani nedostalo na seznam projektů, které mohly být podpořeny z Evropské unie, ač potom řada občanů volala. Podporu získaly problematické projekty, jako například renovace kostela sv. Máří Magdalény, které nyní policie šetří jako obří korupční kauzu.

O obnovu koupaliště dlouhodobě usiluje Změna pro Liberec, která ji měla ve svém programu. Zprvu sice narážela na odpor zejména ze strany primátora Tibora Batthyányho (exANO), nakonec se ale na městě podařilo vyčlenit osm milionů korun, které podle náměstka Jana Korytáře ze Změny zajistí rekonstrukci koupaliště i okolí.

Radní města na svém úterním zasedání schválili výběr firmy, která zajistí především celkovou opravu původní bazénové vany. Ta je několik let v bez vody a postupně se rozpadala. Radnice oslovila v poptávkovém řízení 12 firem a obdržela tři nabídky, přičemž byla zvolena nabídka firmy EVOSA spol. s r.o. s nejlepší nabídkovou cenou 4 435 860 Kč včetně DPH.

V první etapě tak dojde ke kompletní opravě stávající vany, zejména opravě jedné ze zhroucených zdí a vyspárování celé plochy tak, aby mohla být vana opět napuštěna. Zároveň je potřeba vyčistit přítokové potrubí, vybudovat nové šachty pro technologie nebo opravit kamenná schodiště.

Široké veřejnosti by mělo Lesní koupaliště sloužit od příštího roku. Mezitím je, dle radnice, potřeba ještě promyslet a prodiskutovat s veřejností další úpravy a vybavení koupaliště (plážový volejbal, přístřešky, vodní mola, herní prvky atd.) a také úpravu okolí přístupové cesty od ZOO. K budoucí podobě celého areálu se mohou lidé vyjádřit ve čtvrtek 22. června od 16.00 přímo na místě.

Pro zajímavost: pokud má stát současná rekonstrukce 8 milionů, tak za Jiřího Kittnera nechala radnice zpracovat projekt od tehdy oblíbené firmy, který stál samotný milion korun a dokazoval, že rekonstrukce koupaliště přijde na 80 milionů korun a sloužil tak více méně jako argument, proč to nejde…

 

 

Subscribe
Upozornit na
105 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody