Tibor Batthyány zůstal dál primátorem. Změna nesehnala dost hlasů

Avizované odvolávání kontroverzního primátora Tibora Batthyányho (zvolen za ANO) se nakonec nekonalo. Změna pro Liberec, která Batthyányho chce odvolat, protože podle ní ohrožuje chod města, nesehnala dostatek hlasů na podporu a návrh ani nepodala. Na zastupitelstvu padaly emotivní výrazy i urážky.

Před dvěma týdny avizovali zástupci Změny pro Liberec, že již nechtějí, aby Tibor Batthyány zůstal dál primátorem. Došla jim trpělivost s jeho chováním, ale tvrdí zároveň, že ohrožuje zásadní městské projekty, když o nich veřejně lže, neskrývaně lobbuje za hazard nebo kryje podezřelé kroky svých kolegů a přátel v dopravním podniku, kde zároveň blokuje potřebné změny. Důvodem je, podle Změny, to, že Batthyány nepracuje na územním plánu a brzdí jej.

Primátor Batthyány to odmítá a rezignovat nehodlá. Změně pro Liberec se během dvou týdnů nepodařilo sehnat potřebná počet hlasů pro primátorovo odvolání a proto nakonec svůj avizovaný návrh ani nepředložila. Za primátora se tak de facto postavila celá opozice, zejména Starostové pro Liberecký kraj.

Stažení návrhu na odvolání ale dalo průchod hlasitým prohlášením, které stupňovala zejména přítomnost novinářů. „Jsou to impotenti!“ , útočil na vedení města a Změnu zastupitel za ODS Ondřej Červinka. „Jan Korytář je symbol politické devalvace Liberce! FUJ!“ emotivně křičel lídr Starostů pro Liberecký kraj Jaroslav Zámečník.

Změna avizovala, že od této doby si nad Batthyányho kroky a chováním myje ruce a jsou za něj odpovědni ti, kteří nechtěli její návrh podpořit. Opozice v čele se Starosty ale takovou logiku odmítají.

Primátorem se Tibor Batthyány stal v roce 2014, po svém zvolení na kandidátce ANO. Předtím byl naprosto neznámým člověkem. V roce 2014 udělalo tehdejší ANO koalici se změnou pro Liberec, která vyhrála volby. Koncem roku 2016 ale mezi koaličními partnery eskalovaly problémy, které vrcholily tím, že Batthyány po dohodě se Starosty pro Liberecký kraj odvolal radní za Změnu Karolínu Hrbkovou. Batthyányho pro jeho chování vyhodil o Vánocích 2016 i Andrej Babiš z ANO, za které se na libereckou radnici dostal.

Subscribe
Upozornit na
70 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,