nášLiberec

Search

Podle nahrávky nemělo náměstkovi stačit pět procent ze zakázky

U libereckého soudu včera pokračovala kauza okolo bývalého krajského náměstka za ČSSD Zdeňka Bursy v případě údajného uplácení kolem zakázky na zlepšení vytápění krajských příspěvkových organizací. U soudu zazněly části nahrávek, které mají korupci dokazovat, předání úplatku ale všichni aktéři odmítli.

Zdeněk Bursa (na fotografii vlevo), bývalý krajský radní pro ekonomiku v letech 2008-2010, je dalším z krajských politiků, který čelí obvinění z korupce. Případ se týká veřejné zakázky pod dlouhým jménem Dodavatel technicko-technologických inovací tepelného hospodářství u vybraných příspěvkových organizací v majetku Libereckého kraje – II. etapa. Tu vyhrála firma, která patří dalšímu členovi liberecké ČSSD Petru Lajkepovi.

Zakázka měla zlepšit a optimalizovat vytápění v krajských zařízeních, jako jsou školy, muzea či domovy důchodců. Celkově vyšla na 19,5 milionů korun a podle žaloby měl radní Zdeněk Bursa chtít více jak 5 % z vysoutěžené částky, což odpovídá zhruba minimálně necelému milionu korun. Vyplacením peněz měl Bursa, dle státního zástupce, podmiňovat další zakázky pro firmu svého spolustraníka. Firma ale odmítá, že by cokoliv politikovi vyplatila. Bursovi hrozí 5 až 12 let žaláře.

„Nejsem šílenec, jako abych po vlastních lidech (z vlastní ČSSD – pozn. red.) chtěl deset procent,  to je šílenost, ale o čemkoliv nižším než pět, bych byl zase šílenec já. Protože jako, to není jen o mně, to je o dalších X lidech,“ říká na nahrávce Zdeněk Bursa podnikateli a straníkovi Petru Lajtkepovi, jehož firma zakázku vyhrála.

Zdeněk Bursa měl chtít proplacení po podnikateli až zpětně, na nahrávce zaznívá, že odmítá, aby za ní měl inkasovat pouze 400 tisíc korun. Navíc naznačuje, že v případě, že podnikatel nebude spolupracovat, dohodne se příště s jinými firmami, které budou přístupnější. Nahrávka vznikla v Bursově kanceláři v roce 2010 po realizaci zakázky, která byla vysoutěžena o rok předtím.

U soudu také vypovídal samotný podnikatel a dle svých slov řadový člen ČSSD, tehdejší člen finančního výboru Petr Lajtkep. Bursu označil jako nedůvěryhodnou osobu, kvůli čemuž si celou nahrávku také pořídil. Podle Lajtkepových slov k přijetí úplatku nikdy nedošlo, Bursa to měl „na něj jen zkoušet“ a dotlačit ho k předání peněz, ale ani si není jistý, zda to myslel vážně.

Nahrávku z roku 2010 měla zabavit policie při vyšetřování jiného případu v roce 2016. Nahrávkou dlouhou dobu disponoval jeho někdejší spolustraník a radní města Roman Šotola. Šotola byl rovněž později zaměstnán v jedné z firem Petra Lajtkepa, další z jeho společností dluží částku zhruba 1,5 milionu korun. Tyto peníze si půjčil a nevrátil. Šotola je již obžalován z podvodů a neustále se objevují další a další věřitelé, před kterými se skrývá. V aktuální kauze kolem Zdeňka Bursy ale Šotola obviněn nebyl, je možné, že právě on poskytl nahrávku policii.

Zdeněk Bursa Zdeněk Bursa již stál před soudem ve věci neprávem vyplácených odměn v Krajské nemocnici Liberec. Za jeho náměstkování bylo velice kritizované tzv. porcování krajského medvěda, tedy netransparentní přidělování zejména sportovních dotací. Nejvíce z toho tehdy profitovaly jablonecké fotbalové oddíly Miroslava Pelty, který poté Bursu také zaměstnal ve Fotbalové asociaci ČR.

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém