Referendum ohroženo, úředníci vyřadili velký počet podpisů

Sebrali přes osm tisíc podpisů nutných k pořádání referenda v Liberci. Ale ani to nemusí stačit. Úředníci města totiž Změně pro Liberec  při kontrole vyškrtli z různých důvodů zhruba 3000 z více než 8000 podpisů. S tím představitelé Změny nesouhlasí a obrátili se na soud.

Zástupci Změny pro Liberec od jara sbírali podpisy k referendu, které chtěli spojit s říjnovými volbami. Chtěli, aby občané rozhodli nad tématy jako jsou bezplatné MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let, využití chátrajícího amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu a koupě zámku v centru a hráze u Veseckého rybníka.

Přípravný výbor odevzdal v červenci 2018 na podatelnu libereckého magistrátu podpisové archy s více než 8 500 podpisy. Splnil tak zákonné podmínky, aby bylo možné nechat referendum v Liberci proběhnout. Magistrátní úředníci tomu ale vystavili stopku. Vyloučili zhruba 3000 podpisů, a to z různých důvodů.

S tím ale zástupci Změny rozhodně nesouhlasí. Chtějí se obrátit na liberecké zastupitelstvo, aby referendum vyhlásilo. Tam ale lze očekávat, že k tomu nedojde, jelikož je před volbami a ostatní strany budou Změně a dalším více jak osmi tisícům lidí v referendu bránit.

Jan Korytář a Změna s takovým postupem úředníků nesouhlasí a upozorňují, že mají mít ze zákona možnost problematické podpisy napravit. „S takovým počtem vyřazených podpisů zásadně nesouhlasíme. Jistě se tam najdou nějaké problematické, například nečitelné podpisy, adresy či jména, ale těch rozhodně nebude tolik. Navíc máme mít ze zákona možnost takové chyby u lidí napravit, teď ani nevíme, u kterých tomu tak je.“, uvedl pro náš web lídr Změny Jan Korytář.

Představitelé Změny počítají i se situací, že jim zastupitelstvo a ostatní strany budou v prosazení referenda bránit. Podle zákona se znovu mohou obrátit na soud. „Pokud zastupitelstvo odmítne referendum vyhlásit, obrátíme se na soud, aby tak učinil sám. Jsem přesvědčen, že vůle tolika lidí, kteří si přejí rozhodnout v referendu, se nemá jen tak hodit do koše,“ dodal k celé situaci Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,