Zpackaný Soukeňák bude stát další peníze. Tentokrát za lavičky

Jana Korytáře ze Změny snaha zastavit vysmívanou i kritizovanou renovaci Soukenného náměstí stála přes 200 tisíc korun. Jak se ale ukazuje, samotné město by jen údržba laviček, kterými mimo jiné „vylepšila“ dolní liberecké náměstí dvojice architekt Kousal a firma Syner, dalo mnohem víc. Půlka jich tedy zmizí a nahradí je lavičky normální a daleko levnější.

„Lavičkové náměstí“, „Náměstí Syneru“ a další posměšná jména si vysloužilo liberecké Soukenné náměstí kvůli jeho zpackané rekonstrukci z roku 2012, kterou za 18 milionů provedla společnost Syner. Vedle řady dalších vad i celého vzhledu náměstí byl a je častým kritizovaným prvkem obrovský počet laviček na ploše.

Ty jsou navíc nestandardní a jejich údržba je velice náročná. Pro jejich konstrukci i ukotvení se musí volit náročný postup a oprava každé lavičky, jichž je dohromady 75 (63 na vlastním Soukenném náměstí a zbylých 12 před budovou Fóra Liberec) vyjde na více jak 8 tisíc korun bez daně. Oprava všech laviček, které po letech rekonstrukci již potřebují, by tak město vyšla na více jak půl milionu korun. A to je moc.

Uvedla to tento týden náměstkyně za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková. „Jejich údržba je velice nákladná. Jsou zabetonované do země, tak se musí vykopat, rozložit a až pak například obrousit a nalakovat. Poté samozřejmě stejným způsobem zpět. Je to finančně neúnosné. Renovace každé této lavičky vyjde na více jak 8 tisíc korun bez DPH“, uvedla pro náš web Hrbková.

Město za cenu opravy jedné staré lavičky pořídí novou, která se navíc nebude muset takovým složitým a nákladným způsobem rekonstruovat. Původní lavičky, které naistalovala firma Syner přitom nebyly levné. Jedna vyšla na zhruba 11 200 Kč. Navíc podle Hrbkové jsou již po záruce a po předchozích vedeních města nezůstal ani manuál na jejich údržbu a opravu.

Ve vedení města jsme se nakonec rozhodli pořídit nejen tyto nové, levnější a praktičtější lavičky, ale i snížit jejich počet na polovinu a rozmístit je tak, aby byly více vkusné i k užitku. Pořizovací cena laviček bude zhruba 300 tisíc, při čemž oprava těch starých by nás vyšla na více než půl milionu korun“, dodala náměstkyně Karolína Hrbková.

Celá záležitost kolem zpackaného Soukenného náměstí se začala psát již před osmi lety. Zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem (ODS). Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun.

Po odvolání Korytáře a Změny pro Liberec z rady města v roce 2011 se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji financovalo pomocí úvěru, takže nakonec vyšla zhruba na 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší. Na stavbě byly časté předražené prvky. Paradoxně Korytáře žalovalo vedení složené z lidí (ČSSD, Starostové pro Liberecký kraj), kteří předtím sami zakázku odmítli spolu s ním podepsat a po jeho odvolání změnili názor.

Jana Korytáře nakonec jeho snaha rekonstruovat Soukenné náměstí jinak vyšla osobně poměrně draho. Syner se odvolal proti jeho rozhodnutí rekonstrukci zastavit k Antimonopolnímu úřadu a ten mu dal za pravdu a městu uložil pokutu 130 tisíc korun.

Korytář nyní neuspěl s odvoláním ke krajskému soudu, soud prohrál a pokutu musí zaplatit 248 tisíc, kvůli úrokům a poplatkům za soud, které se přičetly k původní pokutě od Antimonopolního úřadu

Soukenné náměstí bylo kolaudováno v prosinci 2012, ale způsob provedení si nezískal srdce ani liberecké veřejnosti, ani odborníků, například z řad památkářů. Navíc už za několik málo týdnů bylo vidět, že dílo nebylo provedeno kvalitně. Společnost Syner se nejprve zdráhala vady na náměstí opravit, když argumentovala, že za nekvalitní provedení a zdvíhání se dlažby může odklid sněhu a podobně. Teprve v roce 2015, po vlně kritiky z vedení města, Syner náměstí, zejména jeho dlažbu, opravil.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
131 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,