Někdejší radní Šotola byl odsouzen za neplacení nájmu

Býval ve vedení města a šéfoval dopravnímu podniku. Dnes prchá před věřiteli a vyhýbá se soudům, kterých má na krku několik. Bývalý radní Šotola byl v jednom z nich odsouzen za neplacení nájmu. Žil zadarmo v cizím bytě dva a půl roku.

Soud v Liberci přikázal bývalému radnímu za ČSSD a předsedovi představenstva libereckého dopravního podniku Romanu Šotolovi, že má podnikateli P.H. zaplatit částku 279 tisíc korun s úrokem 8%. Důvodem je, že Roma Šotola od ledna 2015 do prosince 2017 užíval jeho byt, aniž by ani jednou zaplatil nájem 9 tisíc korun, na kterém se oba dohodli.

Na základě toho, že Šotola nájem neplatil, s ním vlastník bytu sepsal na jaře 2017 smlouvu o ukončení nájmu ke konci května 2017, Šotola se ale z bytu odmítal vystěhovat a pobýval v něm ještě dva měsíce a poté jej dokonce opustil, aniž by jej vyklidil. Vlastníkovi bytu, libereckému podnikateli P.H. tak vznikla škoda zmíněných 279 tisíc korun a Šotola musí uhradit ještě náklady za právní služby a soudní poplatek.

Roman Šotola byl dlouholetou postavou liberecké i krajské politiky. Od mládí působil v řadách ČSSD, což mu vyneslo několik funkcí. Působil jako asistent radního na kraji, jako radní města  Liberce, pobíral odměny v orgánech firem s majetkovou účastí města a mezi lety 2010-2014 byl předsedou představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Roman Šotola se v poslední době vyhýbá soudům, kde na něj podali žalobu jeho dlužníci, ale i trestnímu stíhání, kde odmítá chodit k soudu, u nějž mu hrozí vězení za podvody. U soudu v Jablonci se má zpovídat z toho, že podvedl dvě osoby, když jim lhal o svých financích, půjčil si od nich značné částky a své dluhy nevracel. Soudu se vymlouval na chřipku, dovolenou i na údajné psychické problémy, které mu neumožňují jít k soudu, při čemž jej Mladá fronta den poté zachytila v jednom z libereckých barů.

Následně se přihlásili i další podvedení věřitelé a vyšla najevo celá škála Šotolových dluhů, které jdou do milionových částek. Aktuální odsouzení za neplacení nájemného je výsledek jen jedné za žalob na jeho hlavu.

Letos na jaře začal Šotola na sociálních sítích šířit zprávu o tom, že se mu kdosi chystá zabít syna a ukazoval nepřímo na své věřitele. Jeho historka ale má závažné trhliny – například v tom, že opakovaně tvrdil, že se údajným výhrůžkám jeho synovi věnuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který ovšem již dva roky neexistuje.

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody