Petr Židek z ODS se dere na pozici náměstka primátora

Radní za ODS Petr Židek by rád na radnici placenou funkci. Kontroverzní politik a lobbista je sice radním, ale jeho ambice míří výše. S jeho příchodem by na radnici ještě více posílil vliv libereckých zákulisních skupin. Vedení města se snaží situaci zamlouvat.

Nepříjemně překvapeni byli na včerejší tiskové konferenci primátor a radní města Liberce. Od novinářů vzešel dotaz, zda je pravda, že ODS svolává první koaliční jednání a že chce, aby její radní Petr Židek byl placeným náměstkem primátora.

Samotný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) chtěl od novinářů vědět, kdo jim takovou informaci poskytl a pak se celý problém snažil zamluvit převedením na téma daní z nemovitostí. Nepovedlo se a novináři trvali na své otázce. „Já se přiznám, že té otázce nerozumím. Za sebe mohu říci, že jsem s fungováním koalice spokojen. Po prvních sto dnech, které uběhly koncem února jsme situaci zanalyzovali a jestli se o něčem budeme bavit, tak o dani z nemovitostí,“ uvedl Zámečník.

Zahrát otázku do outu se snažil i náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). „Těžko z nás před jednáním dostanete nějakou odpověď. My celou situaci probereme a pak vám rádi dáme vědět,“ uvedl na tiskové konferenci Langr.

Nejvíce nepříjemně překvapený byl sám radní Petr Židek. „Asi nečekáte, že nebudeme komentovat něco, co jsme neprojednali s partnery. Ale mě by se to líbilo.“ Na opakované dotazy novinářů pak Židek dodal: „Zítra žádné jednání nebude“. Přitom, že jednání bude, potvrdili ostatní členové ve vedení města.

To, že Židek usiluje o placenou funkci radního či náměstka, je dlouhou dobu diskutovaným tématem v kuloárech liberecké politiky. Již od začátku fungování koalice se například účastní porad vedení města, což je naprosto nestandardní jev, který nemá v historii obdoby. Porady vedení vždy byly pouze pro primátora a jeho náměstky. V případě, že by se Židek náměstkem stal, tak by Liberec měl historicky nejvyšší počet placených náměstků. Navíc není jasné, pro co by měl náměstkem být.

Skutečnost, že informaci mají novináři, nelibě nesl zejména primátor Jaroslav Zámečník. Na zdroj informací se opakovaně ptal na tiskové konferenci a po jejím skončení se jeho lidé dokonce pokoušeli zjistit od koho informace unikla skrze mobilní telefony na jednotlivé novináře. 

Petr Židek na sebe v minulosti upozornil lobbingem za hazard, kdy se mu společně s Jiřím Šolcem ze Starostů a někdejším primátorem Tiborem Batthyánym povedlo zvrátit zákaz hracích automatů ve městě, který prosadila Změna pro Liberec. Židek má blízko například ke kontroverznímu členovi liberecké ODS Radimu Zikovi a stavebnímu podnikateli a bratranci majitele společnosti Syner Jaroslavu Mejstříkovi. V době, kdy byl Zika šéfem Pozemkového fondu v Praze, získal Židek za kritizovaných okolností na tomto úřadě lukrativní místo. 

Židkovo jméno se na veřejnosti objevilo již roce 2009, kdy byl policií zatčen kvůli korupci na ministerstvu vnitra. Díky své stranické knížce a se stal za tehdejšího kontroverzního ministra vnitra Ivana Langera šéfem miliardového projektu na modernizaci policejních služeben P1000. Tento projekt byl kritizován samotnými policisty jako „Potěmkinova vesnice“, která slouží k vytažení stovek milionů evropských peněz.

Dlužno dodat, že Petr Židek nakonec nebyl obviněn. Nicméně následné audity projektu, za který odpovídal, a které nechali udělat Langerovi nástupci v ministerské funkci, odhalily rozsáhlé plýtvání a také například dělení zakázek tzv. „salámovou metodou“, aby nemusely splňovat tvrdší kritéria výběrových řízení. Často se rovněž pohybovaly těsně pod částkou dvou milionů korun, která je hranicí pro výběrové řízení a podezřele je tak dostávala jen jedna firma.

Ministr Pecina, který Langra ve funkci vystřídal, také rovněž hovořil o tom, že Ivan Langer do případu bezprecedentně zasahoval a například nechal v rozporu s pokyny policie Petra Židka, aby zametal stopy, mazal data a podobně. Nicméně právě pro nedostatek důkazů celý případ vyzněl do ztracena.

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek