Úředník Vereščák: „Korytář – ten zm*d nehoráznej…“

Minulý týden se u soudu četla výpověď někdejšího úřednického šéfa dotací na městě, Michala Vereščáka. Ten sice mezi obžalovanými není, ale jeho role se zdá být v celé kauze zásadní a osvětluje tak i role mnohých obžalovaných, například ředitele libereckého ROP Severovýchod Bořka Machatého nebo hejtmana Martina Půty.

Michal Vereščák je bývalý vedoucí odboru na magistrátě v Liberci, předtím působil jako ředitel ROP Severovýchod v Liberci, kde jej po jeho odchodu na magistrát nahradil jeho přítel, jeden z hlavních obžalovaných v celé kauze, Bořek Machatý.

Vereščák působí jako klíčová osoba celé kauzy. Obžalovaní  – Bořek Machatý a jednatel společnosti Byzmark, která Metrostavu fakturovala za dotační poradenství, Tomáš Petrášek, již v prosinci při prvním veřejném jednání soudu uvedli, že právě Vereščák je spolu seznámil a dal dohromady. Nicméně Vereščák obviněn ani obžalován nebyl.

V odposleších, které byly čteny jako součásti svědeckých výpovědí, často odmítá mluvit do telefonu nebo komunikovat přes maily, na rozdíl od ostatních, dnes obžalovaných aktérů celé kauzy. Jeho přátelé a lidé, kteří se na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény podíleli, to dokonce měli za projev Vereščákovi arogance.

„No jo, on je už takovej, to je asi z toho jeho pocitu moci“, sděloval dle policejních odposlechů ředitel ROP Severovýchod Bořek Machatý telefonem Petru Jirkůvovi, kterému se nelíbilo, že je Vereščák málo komunikativní a operativní a nechce moc věcí řešit po telefonu. Při výpovědi na policii, kterou u soudu četl soudce, pak nejčastější Verešákovy odpovědi byly „Nevím“ a „Nepamatuji se“.

Ostatně samotný Petr Jirkův ze společnosti Developer CZ, který měl pro Metrostav celou stavbu kostela na starosti jako technický dozor investora a který figuroval i v orgánech žadatele o dotaci, společnosti Geotermální energie pro občany, se chtěl zbavit jakožto prostředníka člena liberecké ODS Tomáše Petráška a jeho firmy Byzmark, s.r.o., která od něj a od Metrostavu inkasovala peníze za poradenství k projektu. Podle státního zástupce Petrášek plnil jen roli bílého koně a stejně tak jej vnímali i investoři z Metrostavu.

„Hele, co si budeme říkat, stejně tam všechno dělají jen ti dva a Petrášek je jen bílej kůň, já jsem pro, abychom ho vyplatili a zbavili se, pokud teda nebude chtít nějak moc,“ hovoří v policejních odposleších Petr Jirkův se zástupci Metrostavu. Zda „ti dva“ byli Bořek Machatý a Michal Vereščák, to u soudu nezaznělo, byť státní zástupce z takové činnosti Machatého viní.

Soudce minulý týden při četbě Vereščákovi výpovědi přednesl i záznam jeho telefonátu s Bořkem Machatým, kde mu Vereščák sděluje, že měl právě jednání s hejtmanem Martinem Půtou, který mu sdělil, že se snaží přesvědčit tehdy svého koaličního Jana Korytáře ze Změny pro Liberec, aby podpořil změnu financování projektu.

„Teď jsem mluvil s Půtou, říkal, že se snaží zlomit Korytáře, ty vole, to bys nevěřil, co to je za zm*da nehoráznýho, ten Korytář,“ říká do telefonu Vereščák Machatému. Evidentně tak naráží na skutečnost, že Jan Korytář trval na tom, aby peníze Metrostavu byly vyplaceny až po skončení akce a po následné kontrole.

To po odsouzení tehdejšího předsedy Geotermální energie pro občany Jiřího Zeronika z korupce na Korytářův návrh podpořil i hejtman Martin Půta, který pak ale po schůzkách s lobbisty Metrostavu obrátil a prosazoval urychlené, etapové vyplácení peněz. Metrostavu totiž hrozilo, že o peníze, které sám investoval do kostela (kde dle žaloby počítal s předražením o více jak 20 milionů), přijde. Podle státního zástupce tak Půta konal v rozporu se zákonem a za slíbený úplatek.

Michal Vereščák odešel z libereckého magistrátu po zvolení Změny pro Liberec do vedení města v roce 2014. Do funkce přišel v roce 2010 za Jiřího Kittnera, kde vystřídal Tomáše Hample (dnes zastupitel za ODS), který na magistrát přišel z firmy Investorsko inženýrská. Nicméně jak ukázal náš web, v letech 2016-2018 náměstek Tomáš Kysela (zvolený a vyhozený z ANO) Vereščáka za zády rady města platil nízkými částkami, které nemusel vykazovat jako poradce a Vereščák si tak přišel na téměř milion korun ročně. Jako externí poradce působí na libereckém magistrátu i dnes za koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS.

Vereščák byl v minulosti členem ČSSD, se kterou se ale rozešel poté, co ho strana vyškrtla z kandidátky při volbách do poslanecké sněmovny v roce 2010, když vyšlo najevo, že si Vereščák platí vlastní nákladnou kampaň za pomoci podnikatelských sponzorů, které ovšem nechtěl jmenovat.

 

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se