Náměstek Langr: Kalendář Liberecka získal pozemek díky klientelismu

Jako typický příklad klientelistických vztahů a systémové korupce uvádí koupi pozemku na hrázi libereckého Jezírka náměstek pro školství a kulturu Ivan Langr. Firma patřící místním prominentům ODS jej získala za polovinu tržní ceny.

Langr uvádí, že prodej pozemku na hrázi libereckého Jezírka, který v prosinci 2007 schválilo liberecké zastupitelstvo v době, kdy mu dominovala místní ODS, je „zjevný klientelistický vztah mezi žadateli a městem“.

Podle současného náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) „13. 12. 2007 prošel nejtěsnější možnou většinou prodej pozemku společnosti Kalendář Liberecka, dlouhodobě spjaté s radnicí a s ODS mj. osobou společníka, bývalého náměstka primátora a poslance Tomáše Hasila. Způsob prodeje byl proveden opět přes odbor rozvoje a prostřednictvím zveřejněním na úřední desce, nikoli dražbou. Tedy za cenu interní, vyhláškovou, navíc zlevněnou o polovinu, a nikoli tržní, tedy s maximálním přínosem do příjmů města.“

K osobě Tomáše Hasila i firmě Kalendář Liberecka se Ivan Langr vyjádřil i vícekrát a ostřeji. Vzpomíná například roli tehdejšího náměstka primátora Jiřího Kittnera Tomáše Hasila při výstavbě multifunkční arény. Podle Langra Hasil tehdy nepřiměřeně působil ve prospěch společnosti Syner, která zakázku za kritizovaných podmínek získala. Podle něj (nejen) Hasilovy kroky vůči Syneru (například komunikace s jednotlivými manažery firem kolem Syneru) nejsou „ničím jiným než jednou z prvních přímých indicií, že rekonstrukce stadionu se plánovala přinejmenším v těsné koordinaci se stavební lobby“.

Celé prostředí a provázanost firem a politiků v Liberci, pak náměstek Ivan Langr označuje za „systémovou korupci“. Tak je podle něj „založena na tzv. síťování, tedy vzájemném propojování osob z různých sfér veřejné správy a soukromého sektoru. Struktura vazeb a vztahů obrazně představuje pavučinu, v jejíchž uzlových bodech jsou umístěny spolehlivé figury (úředníci, politici, osoby z byznysu), zajišťující funkčnost celého systému.“

Střih.

Na posledním jednání zastupitelstva z dubna 2019 náměstek Starostů Ivan Langr obhajuje směnu pozemků, se kterou přišla společnost Kalendář Liberecka, která na pozemek na hrázi Jezírka dostala v roce ODS slevu s podmínkou vybudování infocentra, která nebyla naplněna.

 V roce 2015 byla vyzvána, ať pozemek, z důvodu nedodržení smlouvy, vrátí. Nestalo se. Nyní, za situace, kdy je na radnici koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, by sice pozemek vrátila, ale náhradou za něj chce jiný, ještě daleko lukrativnější, přímo naproti vchodu do PKO a ZOO.

A náměstek Ivan Langr? Dle vlastních slov za tuto směnu „lobbuje“ a hlasuje i pro záměr tuto směnu uskutečnit. Podle vlastního vyjádření se ztotožňuje s argumentací svého kolegy radního Petra Židka z liberecké ODS a uvádí: „My jako město a zoologická zahrada, který má ten prostor k užívání, stojíme o to, aby Kalendář Liberecka opustil majetkoprávně tu hráz, protože vodohospodářský úřad na nás velice tlačí. Takže pokud my chceme Kalendář Liberecka vymístit z té hráze, musíme jim nabídnout něco, o co mají zájem. Takže já jestli můžu jako kvestor té příspěvkové organizace za něco lobbovat, tak zaplať pánbůh za to, pokud se ten materiál schválí.“

Jak ale vyšlo najevo ještě na samotném jednání zastupitelstva, o tom, zda by bylo možné hráz rekonstruovat i s tím, že část pozemku na ní (nikoliv hráz samotná) patří někomu jinému, nikdo nejednal a musel to přiznat i samotný náměstek Ivan Langr.

Že je zde rozpor či minimálně jasná diskontinuita v postojích náměstka Ivana Langra? Ano.

První citovaný materiál (před „střihem“) pochází z roku 2014, kdy dnešní náměstek Ivan Langr, publikoval svou rigorózní práci „Systémová korupce v Liberci. Jak ji řešit?“ Ta mu přinesla místo na kandidátce Zelených a Změny pro Liberec, která v témže roce vyhrála volby a Langr se stal náměstkem primátora.

Po tušeném vítězství Starostů ve volbách ale rychle přesedlal do jejich stáje a nyní pokračuje jako náměstek za Starosty v koalici s ODS a hájí tak postup té samé firmy a dokonce v tom samém případu pozemku, kde ještě před pěti lety viděl „systémovou korupci“….

 

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17