nášLiberec

Search

Bývalý krajský radní do vězení nepůjde, nakonec dostal podmínku

Vrchní soud v Praze včera podstatně zmírnil trest pro někdejšího krajského radního Zdeňka Bursu (ČSSD, na fotce vlevo). Bursa měl jít původně do vězení na 5 let, jak rozhodl krajský soud v Liberci. Místo něj mu uložil tříletou podmínku se čtyřletým odkladem. Bursa také podle verdiktu musí zaplatit 500 tisíc korun jako peněžitý trest, jinak stráví ve vězení 2,5 roku. Dnešní rozsudek je pravomocný. Zprávu jako první přinesla ČTK.

Případ se týká veřejné zakázky pod dlouhým jménem Dodavatel technicko-technologických inovací tepelného hospodářství u vybraných příspěvkových organizací v majetku Libereckého kraje – II. etapa. Tu vyhrála firma, která patří dalšímu členovi liberecké ČSSD, Petru Lajkepovi.

Lajtkep u soudu tvrdil, že se na nahrávce o úplatek nejedná, ale že si ji pořídil kvůli vnitrostranickým sporům. Původní rozsudek rovněž považoval nahrávku za neprůkaznou. Včera ale byl vázán rozhodnutím vyšší instance.

Zakázka měla zlepšit a optimalizovat vytápění v krajských zařízeních, jako jsou školy, muzea či domovy důchodců. Celkově vyšla na 19,5 milionů korun a podle žaloby měl radní Zdeněk Bursa chtít 5 % z vysoutěžené částky, což odpovídá necelému milionu korun. Vyplacením peněz měl Bursa, dle státního zástupce, podmiňovat další zakázky pro firmu svého spolustraníka. Firma ale odmítá, že by cokoliv politikovi vyplatila.

Inkriminovanou nahrávkou dlouhou dobu disponoval Bursův někdejší spolustraník a radní města Roman Šotola. Šotola byl rovněž později zaměstnán v jedné z firem Petra Lajtkepa, další z jeho společností dluží částku zhruba 1,5 milionu korun. Tyto peníze si půjčil a nevrátil. Šotola je již obžalován z podvodů a neustále se objevují další a další věřitelé, před kterými se skrývá. V aktuální kauze kolem Zdeňka Bursy ale Šotola obviněn nebyl.  

Zdeněk Bursa již stál před soudem ve věci neprávem vyplácených odměn v Krajské nemocnici Liberec. Není ale jediným obviněným mužem z krajské politiky.

 Bursa ale není jediným libereckým politikem, který za podobné činy stanul u soudu. Žalobě kvůli korupci a neoprávněnému nakládání s dotacemi čelí i někdejší Bursův kolega radní Martin Sepp a jeho tehdejší stranický šéf Robert Dušek (oba ČSSD). Kauza se týká dotací na termální lázně v Chrastavě. Během jejího vyšetřování rovněž měli policisté získat zmíněnou nahrávku, která dnes stojí za Bursovým odsouzením.

Žalobě kvůli zneužívání pravomocí a braní úplatků v současné době čelí i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), kterému je kladeno za vinu, že se podílel na rozkrádání evropských dotací spolu s celou sítí kompliců a firem.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém