30 let svobody budou v Liberci připomínat lidé z ODS, opozice s protesty neuspěla

Oslavy nového režimu a politické svobody, který i Liberec zažívá poslední tři dekády, budou v Liberci organizovat lidé z místní ODS, kteří často figurovali v problematických kauzách. Pro náměstka Ivana Langra ze Starostů, který je dnes prosazuje, ještě před pěti lety byla jejich jména symbolem regionální korupce.

Liberec si letos připomene výročí Listopadu 1989 i následných tří dekád nového, politicky svobodného režimu. V Liberci ale oficiální oslavy nové éry mohou mít pro leckoho podivnou pachuť, pro město je bude oficiálně zařizovat spolek G300, který je složen výlučně s lidmi aktivně spojenými s místní ODS, včetně jejich známých kauz.

Spolek G300 má v rámci 300 tisíc, které mu schválilo květnové zastupitelstvo (další peníze ale na akci bude žádat od Libereckého kraje i Ministerstva kultury ČR) zařídit výstavu fotografií, natáčení snímků s významnými osobnostmi roku 1989 a organizaci oslav na náměstí dr. E. Beneše a v divadle F.X. Šaldy přímo 17.11. 2019.

Spolek G 300 od města získal např. v roce 2018 dotace ve výši 457 tis. Kč, spolu s personálně propojeným Kalendářem Liberecka jde v za posledních pět let o dotace a zakázky za více než 1,7 milionu Kč.

Ve spolku G300 figurují zejména tři jména. Prvním je Tomáš Hasil – bývalý náměstek primátora Jiřího Kittnera, někdejší poslanec a spoluvlastník firmy Kalendář Liberecka. Hasilova firma Kalendář Liberecka byla známá jako příjemce štědrých dotací z radnice v době, kdy jí vládla ODS. Hasil se jako poslanec rovněž zasadil o to, aby v Liberci proběhl později nechvalně známý šampionát Mistrovství světa v lyžování 2009 nebo se ze svého postu poslance snažil prosadit, aby na zdejší spalovně, prodané miliardáři Petru Kellnerovi, nemusel být dioxinový filtr.

Druhým jménem je Pavel Michal, Hasilův obchodní partner a spolumajitel Kalendáře Liberecka. Tato firma nejenže získávala v době vlád ODS často absurdní dotace (město ji například platilo nemálo peněz za přetiskování radničních zpráv v jejím stejnojmenném měsíčníku, ale například získala se svým tehdy čerstvě vzniklým rádiem Dobrý den exkluzivní práva na některá zpravodajství ze zmíněného MS v lyžování 2009. Firma nyní chce po nové vládě Starostů, ANO a ODS směnu pozemku v Lidových sadech, o které jsme Vás již informovali.

Třetím jménem je Lukáš Váňa, bývalý tiskový mluvčí liberecké ODS, ale například také kontroverzního spolku Geotermální energie pro občany, který dnes figuruje v největší korupční aféře regionu, ve které je žalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav. Dalšími členkami spolku jsou pak manželky podnikatelů Hasila a Michala, přičemž ta posledního jmenovaného dlouhé roky například působila v senátorské kanceláři Přemysla Sobotky z ODS nebo měla místa v dozorčí radě libereckého dopravního podniku.

To, že má oficiální připomenutí posledních 30 let připomínat firma, jejíž majitelé se na vývoji nejnovější liberecké historie aktivně podíleli, se nelíbí opoziční Změně pro Liberec.  „„G 300 umí dělat producentskou práci, v minulosti jsem také hlasoval pro projekty, které pořádali. V tom není problém. Zadat jim oslavy 30 let svobody 1989 – 2019 je ale od vedení města mimořádně nevkusné. Je to stále živá minulost, lidé jako pan Hasil jsou její součástí a pro mnohé z nás jsou symbolem pachuti nad rozkradením ideálů Sametové revoluce. Oslava listopadu 1989 si zaslouží živou připomínku těchto ideálů, ne tragikomedii skrytou pod vzletnými slovy“, říká Josef Šedlbauer a s jistou nadsázkou dodává příměr: „Něco jako kdyby si vedení města od pátera Koniáše objednalo organizaci výstavy Žhavé novinky české literatury.“, dodává Šedlbauer.

O spolupráci se spolekm G300 se pak nejvíce zasazoval náměstek Ivan Langr, který se jako vystudovaný učitel dějepisu označil za historika a garanta odbornosti celých oslav. „Nebude tam ani stín politiky. Spolek pracuje se všemi skupinami, které se na listopadu 1989 v Liberci podíleli. Ti lidé se znají, nemůže to ani dělat nikdo jiný. Já jako původní profesí historik můžu garantovat, že se oslavy ponesou v podobném duchu jako loni oslavy srpna 1968 ” uvedl na květnovém zastupitelstvu Langr.

Paradoxně byl to ale právě Langr, kterého před pěti lety do politiky na kandidátce Změny pro Liberec (později přeběhl k volebně úspěšnějším Starostům) dostala jeho rigorózní práce „Systémová korupce v Liberci. Jak ji řešit?“. A právě případ společnosti Kalendář Liberecka Langr věnuje několik případů, na kterých dokládá existenci systémové korupce v Liberci.

K osobě Tomáše Hasila i firmě Kalendář Liberecka se Ivan Langr vyjádřil i vícekrát a ostřeji. Vzpomíná například roli tehdejšího náměstka primátora Jiřího Kittnera Tomáše Hasila při výstavbě multifunkční arény. Podle Langra Hasil tehdy nepřiměřeně působil ve prospěch společnosti Syner, která zakázku za kritizovaných podmínek získala. Podle něj (nejen) Hasilovy kroky vůči Syneru (například komunikace s jednotlivými manažery firem kolem Syneru) nejsou „ničím jiným než jednou z prvních přímých indicií, že rekonstrukce stadionu se plánovala přinejmenším v těsné koordinaci se stavební lobby“.

 

 

Subscribe
Upozornit na
95 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,