Liberecká rada města se toho nebojí

Rada města se sejde a projedná několik desítek bodů jako by se nechumelilo. Vezmou si teda roušky, primátor se tím pochlubí na facebooku. Na otázku „proč jste nejednali videokonferencí“ napíše, že to nejde, i když to podle metodického pokynu ministerstva vnitra jde.

Chápu, jsou v téhle situaci poprvé, jenže už měli dost času na to vybrat si kolem sebe kompetentní úředníky, aby se na ně mohli spolehnout.

Rada navíc neprojednávala nějaké super důležité body související s krizovým stavem. Naopak, hezky využila toho, že je pozornost upřena jinam a schválila několikáté prodloužení úplně hloupé smlouvy se stávajícím provozovatelem bazénu, firmou Ještědská sportovní.

Tohle rozhodnutí není nic jiného než taková malá domů. Smlouva s Ještědskou sportovní měla skončit už před pár lety, dokonce se už převáděl i některý majetek na město. Přesto je smlouva od té doby vždy bez výběrka znovu a znovu prodlužována.

Je to normální podvod a obcházení zákona. Město by takovou smlouvu mělo normálně soutěžit, ale tuhle povinnost rada ignoruje. Navíc je smlouva pro město nevýhodná, provozovatel inkasuje dotace, zisk z provozu vyvádí do své firmy vedle a městu nedává vůbec žádné informace o tom, jak hospodaří.

Když jsem se na to naposledy ptal, pan Švec, majitel firmy, se mi vysmál do očí s tím, že jsou přece soukromá firma a že nic vyúčtovávat nemusí. Z radnice přitom už roky posloucháme, jak nikdo jiný bazén provozovat neumí, jedna z takových těch lží, která nás má přesvědčit, abychom na nic nesahali.

Letos navíc byla prvně situace, že o provoz bazénu nebyl jediný zájemce. Naopak. Druhý rok říkáme, že bychom si mohli bazén provozovat sami nebo udělat otevřenou výzvu, jako jinde. Snažil se hlavně náš kolega, Jan Kubes, který teď tráví hromady hodin přípravou podnětů pro krajský krizový štáb na základě dobré praxe ze zahraničí.

O provoz bazénu projevil zájem také potápěčský klub, který má na provozování eminentní zájem a má mezi sebou zkušené lidi. Přesto naše radnice neudělala ani poptávkové řízení, ani tržní konzultaci, nic, jen hezky pěkně smlouvu protáhla o další skoro dva roky. Bez výběrka, bez možnosti odvolání, netransparentně, v době nouzového stavu.

Přemýšlím, co bude dalšího. Vím, že teď, když je opona zatažená, mohou se na jevišti dít všemožné věci. Na té oponě se přitom dá v klidu promítat obrázek starostlivého primátora, jak řeší blaho občanů. Takže malá výzva – až budeme mít roušky, pojďme společně hlídat taky úřední desku, abychom věděli, jestli se příležitosti nechytili i jinde!

Jaromír Baxa, zastupitel za LOL – Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
95 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,