nášLiberec

Search

Jiří Kittner má být znovu v dozorčí radě Severočeské vodárenské. Opozici se to nelíbí

Současná koalice na liberecké radnici složená ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS navrhla zástupce města do Severočeské vodárenské společnosti (SVS). Má se jím stát pro mnohé kontroverzní primátor Liberce Jiří Kittner z ODS. Opoziční zastupitelé jsou razantně proti.

Jiřího Kittnera, který je v dozorčí radě SVS již druhé období, navrhla rada města. Pokud by návrh rady schválilo liberecké zastupitelstvo, bývalý primátor Kittner by Liberec zastupoval v dozorčí radě SVS i v novém období, tedy mezi lety 2020 až 2024.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) našemu serveru nastínil, proč je podle něj nominace Jiřího Kittnera do orgánů SVS dobrou volbou. Nevylučuje ale, že se může nominace ještě změnit. „V druhé polovině června 2020 se bude konat valná hromada SVS. Zastupitelstvo města Liberce bude podle zákona o obcích o nominaci zástupce jednat koncem května 2020. V tuto chvíli o pokračování v dozorčí radě SVS projevil zájem ing. Jiří Kittner a jeho jméno jsme zaslali představenstvu SVS. Nelze vyloučit, že se objeví ještě další zájemci o práci v dozorčí radě SVS. Konečné rozhodnutí je tedy na zastupitelstvu města Liberce a červnové Valné hromadě SVS.,“ uvedl primátor Zámečník.

S tím ale rozhodně nesouhlasí liberecká opozice. Josef Šedlbauer, městský zastupitel za Změnu pro Liberec a současný lídr krajské kandidátky Pro krajinu k tomu podotýká: „Některá hlasování vypovídají o skutečných zájmech a povaze různých stran víc než řeči v novinách. Patří mezi ně obsazování dozorčí rady SVS. Zažil jsem už dvojí, pokaždé jsem navrhoval jiné řešení, a pokaždé byl s podporou Starostů dosazen Jiří Kittner. Teď má být tato hloupá chyba zopakována potřetí, přitom primátor Zámečník a Starostové mají tentokrát v nominaci naprosto rozhodující slovo.“

Podobný názor má i Jaromír Baxa z LOL- Liberec otevřený lidem. Tomu vadí i způsob jak SVS funguje. „Vedení Severočeské vodárenské nejprve ignorovalo zákon o veřejných zakázkách z dílny Jana Farského, a pak našlo způsob, jak ho obejít. Díky tomu nemají ani obce, kterým SVS dodává vodu, přehled o hospodaření společnosti. Zato víme, jaká je cena vody v Libereckém a Ústeckém kraji – u velkých společností nejvyšší v republice,“ upozorňuje Baxa.

Jiřího Kittnera provází kontroverze zejména kvůli jeho neskrývanému napojení na stavební společnost Syner, kde v minulosti pracoval a kde se přátelí s jejími majiteli. Jak již v minulosti upozornil náš server, SVS, společnost vlastněná obcemi Ústeckého a Libereckého kraje, je významným generátorem zisků pro stavební společnosti, které jsou spojené s ODS, tedy i pro liberecký Syner. V Ústeckém kraji to jsou pak firmy napojené na místní kmotry jako Parick Oulický nebo Aleš Řebíček.

Jiří Kittner v orgánech SVS zasedá nepřetržitě od roku 2000, poprvé tam byl zvolen jen několik měsíců poté, co se stal libereckým primátorem, když byl za nestandardních okolností odvolán jeho předchůdce Jiří Ježek (ODS). Během jeho zastupování Liberce v SVS se ceny vody pro liberecké občany vyšplhaly na maximum a Syner získával jednu zakázku za druhou. A nešlo o malé částky. Například mezi lety 2006 – 2012 šlo o 1,1 miliardy korun.

Způsob netransparentního zadávání zakázek v SVS pro vybraný počet uchazečů vedl k velké mediální kritice, která ale tímto systém moc neotřásla. V roce 2013 si výše zmíněné firmy pojistily svou pozici, když s SVS podepsaly exkluzivní smlouvy na budování kanalizací, vodovodů či jiných staveb v celém Ústeckém a části Libereckého kraje na celé na čtyři roky. Stejně tak jsou i nadále do orgánů vodárenské společnosti voleni politici spjatí se „zlatou érou“ liberecké a ústecké ODS, jako je například i Jiří Kittner.

Jiří Kittner v SVS pobírá každý měsíc odměnu. Naše redakce se s dotazem na její výši obrátila na SVS, ta ale informace odmítla poskytnout.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém