Postřehy ze zastupitelstva: Deset milionů pro Syner Group není pro většinu Starostů, ODS a ANO problém

Včerejší jednání zastupitelstva mělo jedno hlavní a klíčové téma. Byla jí, podle mnohých, až neuvěřitelná žádost dceřinky Syneru, která vydělává na městském sportovním parku, o zaplacení kompenzace ztrát ve výši deseti milionů. Opozici se povedlo přerušit jednání do příštího týdne, nicméně to vypadá, že koalice Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO deset milionů pro firmu SFM Liberec nakonec schválí.

Debata kolem žádosti společnosti SFM Liberec patřící do Syner Group o deset milionů z městského rozpočtu na dorovnání nákladů a 100% mezd jejího managementu a zaměstnanců se táhla zhruba tři hodiny. Opozice na tuto žádost tvrdě útočila a označovala ji za normální vydírání města v těžké době, kterou nyní prochází.

Nelíbilo se jí, že ačkoliv město avizuje, že kvůli korona krizi bude mít výpadek v příjmech zhruba 250 milionů korun a neví, jak bude financovat svá další sportoviště a zařízení, ale například i divadlo nebo zoologickou zahradu, chce narychlo peníze pro SFM ze skupiny Syner Group schválit.

Nezašli jsme v Liberci moc daleko? Já se fakt ptám, jestli je normální, co tady řešíme. Neberte to tak, že jsem měl v minulosti spory se stavební společnost Syner, postupoval bych stejně u každé firmy. Ale jsme v situaci, kdy tady máme ekonomické problémy, navíc typ přírodní katastrofy, což epidemie koronaviru je. Vedle toho tady máme konglomerát firem kolem Syneru, který patří k nejziskovějším v regionu a jejich dceřiná společnost sem přijde s nataženou rukou a řekne: „Město, máš teď veliké problémy, nevíš, jak budeš financovat vlastní organizace, ale dej nám další peníze.“, ptal se vedení města Jan Korytář ze Změny pro Liberec. „Vždyť tohle není žádný charitativní projekt, ta společnost si to pronajala od nás, aby tam mohla dělat svůj byznys, my jako město tam dokonce musíme platit  a firma přijde a řekne „Město dej“. Myslím si, že by to mělo být naopak, my umožňujeme její byznys, tak by nám nějaké platby měla odpustit,“ uvedl ještě  k věci Jan Korytář.

Město má s provozovatelem (SFM Liberec ze skupiny Syner group – pozn.red.) uzavřenou smlouvu, že zde bude platit 4 tisíce hodin ročně za nějakých 16 milionů. A to je celá veřejná služba, jinak má celý ten areál SFM k dispozici k vlastním komečním aktivitám a když se taky podíváte, tak většina její činnosti jsou tyto komerční zakázky, pronájem areálů, reklama a další. Takže když po tom přijdou, že mají nějaké ušlé příjmy, tak je potřeba se ptát, kde jsou ty ušlé příjmy? Ze strany města určitě nejsou žádné, protože město platí stoprocentně za veřejnou službu, kterou má ze smlouvy, i když ta veřejní služba není naplněna, protože ty hodiny nejsou čerpány. Takže ta kompenzace tomu provozovateli už je poskytnuta, protože platíme za věc, kterou nevyužijeme.“ , argumentoval proti městské dotaci pro SFM Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec.

Mezi největší zastánce podpory společnosti ze stáje Syneru patřila zastupitelka Renáta Balašová z ANO. „Otázka toho, že firma z tak velké společnosti, s takovým potencionálem jako má aréna, nemá potřebný finanční polštář se probírala i na sportovním výboru. Z výsledků, které byl k nahlédnutí, je vidět, že to tak není a dokonce společnosti SFM vypověděla kontokorent Sberbank. Myslím si, že situace je vážná a myslím si, že žádost v určité výši je opodstatněná,“ shrnula ekonomické problémy dceřinky Syneru, se kterými jí má pomoci kasa města Liberce Renáta Balášová z ANO.

Zastupitele Jana Korytáře dále zajímalo, jak se bude na krizi podílet i vlastník SFM, tedy společnost Syner Group. Na to odmítl Lukáš Přinda z SFM odpovědět. To zvedlo ze židle Zuzanu Kocumovou z LOL – Liberec otevřený lidem. „ Chápu, že na to pan Přinda nechce odpovědět, ale nepřijde mi to teda slušné, když za námi přijdou se žádostí o deset milionů korun. Když se podíváme na celou tu skupinu firem, tak to není nějaký dobročinný podnik, který je na nule. Generuje nějaký zisk, který odevzdává vlastníkovi, ale v momentě, kdy se začne propadat do ztráty, tak nejde za vlastníkem, ale přichází za městem Liberec. Přijde mi to trochu zvláštní a je to naprosto ojedinělý případ, že společnost nejde za svým vlastníkem, ale za někým, od kterého si areál pronajímá za úplatu,“ uvedla na zastupitelstvu Zuzana Kocumová.

Podporu návrhu milionů pro firmu ze stáje Syner Group podporovali i další politici koalice. Například i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) nebo jeho náměstek Jiří Šolc z téže strany. „Jaký je hlavní úkol města? To je přeci podporovat veřejnou službu a udržovat svůj majetek. Nejde jen o arénu, ale o celý prstenec sportovišť okolo za zhruba dvě miliardy korun. Když se to před patnácti lety řešilo, tak se uvádělo, že nájemník bude nést podnikatelská rizika. Jenomže pak je tam ustanovení o vyšší moci, které popisuje něco, jak je ta čínská chřipka. To dává možnost nájemníkovi přijít a říct: hele já už nemůžu.“, uvedl náměstek Šolc.

Zastupitelům z opozice vadilo, že tak zásadní materiál dostali de facto na stůl. Například i sportovní výbor, kde zástupci Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO podpořili miliony pro SFM, jednal pouhých pár hodin před začátkem zastupitelstva.

Opozice nakonec se svými výtkami uspěla a zastupitelstvo se sejde na mimořádném jednání k této problematice příští týden, 7. května.

 

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web