nášLiberec

Search

Vedení města v otázce převodu družstevních podílů otočilo o 180°

Na poslední chvíli před jednáním zastupitelstva, doslova na stůl, předložil primátor J. Zámečník s radním M. Hronem ze SLK další variantu na převody městských podílů v družstvech. Tentokrát přesně v duchu původních smluv, tedy za 1 Kč, bez dalších podmínek.

„Změnu názoru klubu SLK vítáme. I když primátor najednou tvrdí, že převod bytů takto chtěli od počátku, tak až do dnešního dne spolu s M. Hronem stále říkali, že převod za jednu korunu není možný,“ říká Zuzana Kocumová. A připomíná, že na prvních jednáních bylo zastupitelům vyhrožováno soudem, pokud odsouhlasí převod podílů města za jiných než tržních podmínek.

„Proč vedení města změnilo názor, nevíme. Odvolávají se na rozsudek Nejvyššího soudu ve věci bytového družstva Na Výsluní z Neratovic z listopadu loňského roku. Nejvyšší soud v rozsudku rozbil mnoho argumentů, kvůli kterým vedení města převod majetku odmítalo. Soudci především konstatovali, že prodej za 1 Kč v souladu s původními smlouvami je skutečně prodejem a nikoliv „simulací prodeje“, kvůli které byl prodej za 1 Kč zpochybňován nejen v Neratovicích, ale i v Liberci a jinde,“ vysvětluje Jaromír Baxa.

Zastupitelstvo nakonec schválilo přípravu záměru převodu podílu podle této varianty. Nyní proběhnou jednání s ministerstvy a také s družstvy. Družstevníkům se nicméně otevřela velká šance na to, aby jim město svůj podíl převedlo za původních podmínek.

Tisková zpráva LOL – Liberec otevřený lidem

 

Rozsudek Nejvyššího soudu je k dispozici zde: https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/nscr/33-cdo-1896-2020.2?fbclid=IwAR1_Hw8sB6X-aW7WqdgqjDUxj85Qv8Wktp1_coX_u3wR1qcHAbUb33m2gtA .

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.