Primátor ustoupil: na deset let úředníci do nájmu nepůjdou

Vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové pro Liberecký kraj) ustoupilo z plánů na až desetiletý pronájem soukromých prostor kvůli rekonstrukci Uranu, která má trvat 8 měsíců. Po silné kritice v médiích i od opozice sáhne město k šetrnější variantě a městská kasa tak ušetří miliony korun.

Náš Liberec jako první informoval o kontroverzních plánech na pronájem zhruba 1500 metrů kancelářských prostor pro úředníky, kteří se budou muset stěhovat z budovy Uranu, která projde rekonstrukcí. Primátor Zámečník před 14 dny všechny šokoval tím, když na tiskové konferenci hovořil o nájmu až deseti let, přičemž samotná rekonstrukce má trvat 8 měsíců.

 „S firmou, která dostane od radních víc hlasů, město uzavře smlouvu pravděpodobně na pět let s opcí na dalších pět roků. Vyloučit nelze ani další jiné varianty délky pronájmu,“ uvedl před dvěma týdny Jaroslav Zámečník. Nakonec se ale rada města rozhodla jinak.

Část úředníků půjde na dva roky do budovy S Tower, která patří Syner Group a kde zhruba deset let fungoval Úřad práce. Nyní by se zde měly po dobu dvou let nacházet úředníci ze sociálního odboru.

Část úředníků zase půjde pod křídla krajského úřadu, do prostor, kde je dnes očkovací centrum. Zde by měl sídlit registr vozidel. Tyto prostory nedávno nechal Liberecký kraj za nemalé peníze od místních stavebních firem rekonstruovat, ale jen těžko pro ně hledá využití. Zde by ale měl úřad působit 5 let.

V prostorách Uranu dokonce vznikne nová městská agenda. Bude zde sjednavatelské místo na pohřby, které dnes sídlí v nevyhovujících podmínkách městského krematoria v Liberci.

Původní plány primátora kritizovala opozice, ale i část koaličních zastupitelů. „Často musím poslouchat reakce lidí, že jako opozice umíme jen kritizovat. Však ano, to je naše hlavní role. A v tomto případě naše důsledná kontrola projednávaných materiálů a aktivní kritika vedla k tomu, že město nevyhodí cca 9 mil. Kč oknem,“ uvedl pro Náš Liberec opoziční zastupitel Jindřich Felcman ze Změny/Zelených.

Felcman patřil mezi nejhlasitější kritiky původních primátorových záměrů. „“K zamyšlení je ovšem, jestli by měli občané Liberce tento způsob vládnutí Starostů a spol. akceptovat. Celé to vypadá, že radní tenhle kšeft prostě zkusili a doufali, že si toho nikdo nevšimne. Až když kolem toho začal být humbuk, od dlouhodobého pronájmu ustoupili,“ dodal Felcman.

Náš Liberec jako první upozornil, že mezi zvažovanými místy pro úředníky je nejen sídlo Syner Group, ale i Forum Liberec, které jako manažer spravuje člen a zastupitel Starostů pro Liberecký kraj Miloslav Habel. Podle informací naší redakce se této protlačované varianty nejvíce obávali samotní úředníci.

„Neumím si představit, že bychom část úřadu přesunuli do Fora, navíc na takovou dobu.,“ uvedl pro Náš Liberec úředník libereckého magistrátu, který si nepřál být jmenován. „Naše práce je odborná a potřebuje klid. Že bychom měli úřadovat ve Foru, to je pro nás jako noční můra, divím se, že to někoho vůbec napadlo,“ dodal.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,