Fibichova ulice: místo parkovacího domu revitalizovaný park

Ve Fibichově ulici měl stát další parkovací dům, ale v zájmu ochrany přírody jej zatrhli úředníci na kraji. Dnes město chystá úpravu lesoparku naproti přes ulici, v areálu někdejších vodních lázní, které zde vznikly před více jak sto lety. 

Dlouhou dobu to vypadalo, že ve Fibichově ulici vznikne místo lesoparku nad silnicí velký parkovací dům. Usilovalo o to vedení kraje, města, zoo a nakonec i technická univerzita. Jenže všemu udělali přítrž úředníci krajské správy, podle kterých by podobná stavba nebyla v souladu s EIA (posuzování vlivů záměru na životní prostředí).

Místo parkovacího domu tedy město, k radosti nemalé části místních obyvatel i návštěvníků Lidových sadů, hodlá pro lokalitu Fibichovy ulice požádat o dotaci, která by lesopark, bývalé vodní lázně, pomohla zkulturnit a zpříjemnit zde pobyt pro občany. S projektem obnovy někdejších vodních lázní přišlo již předchozí vedení města.

„Záměr statutárního města Liberce je z lesíku, který je zároveň významným krajinným prvkem, vytvořit průchodný lesopark a odpočinkovou zónu, která bude pomyslně navazovat na Lidové sady, zoologickou a botanickou zahradu a další v okolí přírodně cenná místa,“ uvádí náměstek pro technickou správu města Jiří Šolc, který má problematiku v gesci.

Město zrevitalizuje lesopark ve Fibichově ulici pomocí dotace. Předpokládané celkové náklady jsou 3 100 000 Kč a předpokládaná maximální výše dotace je 1 600 000 Kč. 

Plocha veřejné zeleně ve Fibichově ulici v Lidových sadech se po revitalizaci stane další plnohodnotnou funkční plochou městské sídelní zeleně. Obnova tohoto veřejného prostoru, včetně vybudování 6 tůní, zvýší propojenost městských parků a umožní průchod upravenou zelení z jedné části města do druhé.

Investici do lesoparku ve Fibichově vítá i opozice: „Revitalizace tohoto lesoparku je pochopitelně skvělá věc. To je přesně typ projektu, který skutečně zlepšuje podmínky pro život ve městě, přitom nestojí moc a navíc se na něj dají čerpat dotace. Za povšimnutí nicméně stojí jeden z důvodů pro revitalizaci parku, který zazněl od náměstka Šolce. Přes park prý budou chodit návštěvníci ZOO z nového parkhausu u univerzity. Je to takový paradox. Uděláme zde fajn místo pro lidi, ale přitáhneme k němu novým parkovacím domem spoustu aut. K tomu je třeba dodat, že příprava toho parkovacího domu přitom za tři roky mluvení nijak nepokročila, město navíc k související změně územního plánu obdrželo negativní stanovisko od ochrany přírody,“ vyjádřil se pro Náš Liberec zastupitel za opoziční Změnu pro Liberec a spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

foto: http://www.zebra-edan.cz/

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody