Město inspiruje soukromé vlastníky: opravujte památky citlivěji

O tom, že Liberec chce prohlásit tzv. Liebiegovo městečko a přilehlou kolonii Domovina památkovou zónou, Náš Liberec informoval nedávno. Dnes chce jít město příkladem a ukázat zdejším vlastníkům nemovitostí, že historicky citlivá oprava objektů se vyplatí. Chystá se opravit zídku, která patří firmě připravující pro město územní plán.

„Pokud chceme, aby se lidé o svůj majetek vzorně starali v souladu s historickým Geniem Loci, musíme začít u sebe,“ uvádí náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc. Město opraví opěrnou zídku na pozemku p.č. 3693 v katastru Liberce. Zídka  částečně tvoří oplocení tohoto pozemku a z historického pohledu se jedná o zahradu k domu č.p. 491/1 U Domoviny (viz obrázek).

„Z důvodu celkového velmi špatného stavu opěrné zídky, není, ani nemůže být pozemek využíván veřejností, přestože se jedná o plochu uprostřed zahuštěné zástavby rodinných a bytových domů, která by mohla být využita pro setkávání obyvatel. Rekonstrukce opěrné zídky by tak mohla být první etapou ke kultivaci tohoto prostoru a k jeho zpřístupnění širší veřejnosti,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc.

Odborný odhad cenových nákladů na rekonstrukci je z roku 2020 a činí 895 000 korun, s DPH. „S ohledem na všeobecný růst cen materiálů i stavebních prací a dále na vydaný manuál Kanceláře architektury města, kdy navrženou betonovou zámkovou dlažbu nahradíme žulovou kostkou, dojde k navýšení ceny o 30 procent, tedy na 1,2 milionu korun, včetně DPH,“ komentuje náměstek Jiří Šolc.

Jenomže opravovaná nemovitost má jednu zajímavost. Patří totiž společnosti SAUL, která pro město Liberec připravuje za nemalé peníze nový územní plán.

Liebiegovo městečko i přilehlá kolonie Domovina jsou zajímavé urbanistické počiny z počátku 20. století, které dokumentují tehdejší proměnu podhorského Liberce v průmyslovou, textilní metropoli. Za památkovou zónu je chtělo vyhlásit v roce 2017 již předchozí vedení města, jmenovitě zástupci Změny pro Liberec v čele s tehdejším náměstkem primátora Janem Korytářem. Současně s tím chtěli zřídit fond na obnovu památek, který by finančně vlastníkům historicky cenných objektů (nejen v Liebiegově městečku) pomohl při rekonstrukcích.

Jenže narazili na odpor celé tehdejší opozice v čele se Starosty pro Liberecký kraj, kteří jsou dnes vedení města, ale i svého bývalého koaličního partnera z ANO. Nejvíce proti vyhlášení Liebiegova městečka i zřízení fondu byli právě Starostové.

„Otevíráme tím trošku Pandořinu skříňku, protože se chystáme podporovat opravy libovolného domu, libovolného soukromníka. Navržená kritéria jsou zavádějící a jen otevírají prostor pro korupci a neprůhledné přidělování dotací,“ uvedl v roce 2018 zastupitel Michal Hron ze Starostů.

Dnes je ale vše jinak. Starostové v červnu prosadili zřízení identického fondu na opravu a památek a chystají se prohlásit památkovou zónou jak samotné Liebiegovo městečko, tak i Domovinu, která na něj urbanisticky navazuje, stejně jako jejich předchůdci ze Změny pro Liberec.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody