nášLiberec

Search

Půta se pohoršuje nad údajným sledováním Rakušana. Podle žaloby si ale sám platil donašeče

Hejtman Půta před pár dny zveřejnil status na sociálních sítích, ve kterém se pohoršuje nad údajným sledováním lídra STAN Víta Rakušana, které měl iniciovat premiér Andrej Babiš. Podle státního zástupce ovšem si sám Martin Půta platil donašeče na své koaliční partnery a nepohodlné úředníky.

Vít Rakušan, lídr do parlamentních voleb za STAN, v posledních dnech uvedl, že od některých bývalých policistů má informace, že premiér ČR Andrej Babiš (ANO) si má na jeho osobu objednávat sledování a vytváření kompromitujících materiálů. Podpořil tak článek novinářky Sabiny Slonkové ze serveru neovlivni.cz, která tvrdila totéž a opírala se o anonymní zdroj.

„Už několik měsíců dostávám zprávy z prostředí bývalých policistů, že je poptávka po mém sledování. Zadavatel se v různých verzích liší. Ale vždy se jedná o politického konkurenta,” napsal na svůj Facebook minulou středu Vít Rakušan.

Oglosoval to i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který je veřejnosti představen jako kandidát na ministra dopravy za Piráty a Starosty. „Historky a informace o složkách na oponenty a nasazování některých bývalých a současných policistů na politickou konkurenci nejsou v téhle zemi bohužel žádná novinka. A už dlouho. Takže informace NEOVLIVNI.CZ, že pan premiér něco hledá na Rakušana vlastně není až tak překvapivá. Vít Rakušan má moji podporu a nejenom v téhle chvíli,“ napsal na svůj facebookový profil Martin Půta.

Jenomže sám Půta čelí obžalobě za korupci a zneužití pravomoci, kde se jasně říká, že si jako hejtman Libereckého kraje platil soukromého donašeče, aby mu, jak uvedli svědci ve výpovědích, „vykopal nějaké kompro“ na jeho tehdejší koaliční partnery na kraji, zejména na tehdejší náměstkyni za Změnu Zuzanu Kocumovou, někdejšího předsedu Změny Jana Korytáře a některé nepohodlné úředníky na kraji.

Soukromým Půtovým informátorem měl být Jaromír Dolanský, spolumajitel někdejší liberecké bezpečnostní agentury AGENTURA D & D , v.o.s. . Ten je v Půtově kauze rovněž obžalován, protože měl plnit i roli spojky mezi hejtmanem a manažery Metrostavu, když měli spolu připravovat zneužití evropských dotací na kostel sv. Máří Magdalény v Liberci. Dolanský se nicméně jednání soudu na vlastní žádost zatím nezúčastnil.

U soudu v Liberci v případu korupční aféry kolem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény předloni vypovídal bývalý příslušník Bezpečnostní informační služby (BIS) Miroslav Vaněk, který pro Půtu obstarával citlivé informace na úředníky, kteří se Půtovi nezamlouvali, i na jeho tehdejší koaliční partnery ze Změny pro Liberecký kraj.

Vaněk se v letech 2012 až 2013 k tomuto účelu scházel s Jaromírem Dolanským, někdejším majitelem soukromé detektivní agentury, který s Půtou spolupracoval a sháněl pro něj informace.

Dolanský chtěl od bývalého příslušníka BIS Vaňka kompromitující materiály na ředitele krajského úřadu René Havlíka a na další dva úředníky, Bohumíra Doležala a Tomislava Vaňka. Vedle úředníků sháněl Dolanský kompromitující materiály rovněž například na Jana Korytáře, lídra Změny pro Liberecký kraj, se kterou byl v té době Půta tehdy oficiálně v koalici.

Jak uvedl Miroslav Vaněk do protokolu, měl na ně „vykopat nějaké kompro“. „Já jsem ale žádné informace pořádně nevěděl a všechny tři úředníky jsem znal jako loajální, dobré zaměstnance, tak jsem v tomto pozitivním smyslu referoval,“ řekl u soudu Vaněk.

Podle Vaňka Dolanský vystupoval jako Půtův emisar a hejtman mu za tyto jeho služby slíbil sehnat práci u Metrostavu na rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény, kde skutečně nějakou dobu figuroval jako bezpečnostní dozor. Podle státního žalobce nechtěl Půta Dolanského platit ze svého a požadoval prostředky nebo uplatnění pro něj od Metrostavu, což je bráno jako forma úplatku.

Poměrně explicitně o penězích pro Jaromíra Dolanského hovoří policejní obvinění, které mezi vybrané novináře roznesl (ač to dnes popírá) sám Martin Půta. Ředitel libereckého Metrostavu Jaroslav Stuchlík v odposleších uvádí: „Půta nás požádal, aby sme mu dali nějakou práci, já jsem Půtovi řekl, že ho můžu zaměstnat, když bude průběžný financování, tak aby sme nemuseli dál navyšovat ty svoje náklady, on říkal rozumím, zařídím, to nedopadlo v tom prosinci nebo v listopadu, nebo kdy to bylo… jsme řekli dobře, zařiď kostel a bude Dolanskej u Jirkůva na kostele, bude tam chodit a bude ho hlídat, takovej jako dozor technickýho dozora, technickej dozor technickýho dozora.“

Dolanský vystavil tehdy společnosti Developer CZ, která je další obžalovanou právnickou osobou v případu, fakturu v částce 30 000 Kč a dožadoval se jejího proplacení.

Potvrzují to i odposlechy mezi dalším obžalovanými. V odposleších se skutečnost, že Dolanský získal peníze od Developer CZ, nelíbí manželce Petra Jirkůva, dalšího obžalovaného a majitele Developer CZ, který působil na stavbě jako technický dozor i jako jednatel žadatelské společnosti GEPO. Ten ji celkem explicitně vysvětluje, že co Dolanský pro Martina Půtu dělá i že peníze dostane zpětně od Metrostavu.

Jirkův vysvětloval své manželce Zdeně: „vždyť jsem ti říkal, že mi to zaplatí Metrostav“, „je to debil, je to absolutní debil, akorát jak měl tu bezpečnostní agenturu, tak má stále nějaké vazby na BIS a na policii a on slouží těm nejvyšším na kraji. Oni vždycky něco potřebujou a on to. Takže tam byla podmínka, že Metrostav zařídí nějakou sanaci jeho za to, že nám vyhoví, já to nechci řešit po telefonu.“

Z uvedených odposlechů tedy jasně vyplývá, že lidé, kteří se pohybovali kolem dotační akce týkající se rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, zcela jasně věděli, že Jaromír Dolanský pracuje pro hejtmana Martina Půtu a dokonce k tomu zneužívá svých kontaktů na bývalé příslušníky BIS i na policii. Rovněž zde jasně zaznělo, že byla nutnost vyplatit Dolanského a že se tak mělo stát skrze Metrostav, respektive Developer CZ, a to z peněz, které měly být dle žaloby získány z dotací kriminální činností.

Martin Půta opakovaně odmítl, že by si podobné služby od Dolanského objednal, byť pod tíhou důkazů přiznal, že se spolu stýkali. Z hejtmanovy strany se prý jednalo jen o projev empatie a ochoty pomoci člověku v těžké životní situaci.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém