Jenom Babiš? Ale kdeže…s offshory neměl problém skoro nikdo. Aspoň ne v Liberci

Aktuální kauza ohledně premiéra Andreje Babiše, který skrze offshore firmu nakoupil luxusní nemovitosti na francouzském Côte d’Azur, otřásá předvolebním mediálním prostorem České republiky. Zcela právem. Jenže: máslo na hlavně nemá zdaleka jen Babiš.

Takzvané offshore společnosti mají de facto dva důvody existence. Za prvé zatajit skutečné vlastníky a zejména za druhé vyhnout se placení daní skrze destinace v daňových rájích. Pokud si takto krátí daňovou povinnost skutečně i premiér této země (který navíc proti offshore společnostem v minulosti tak horlivě bojoval), je to skandál, byť tak učinil před svým vstupem do politiky. A je to daleko důležitější než všechny StB příběhy a motýle dohromady.

Jenže, jak to tak v Čechách a na Moravě bývá, nejvíc křičí „Chyťte zloděje!“ sami zloději. Protože jsme web liberecký, podívejme se do nedávné historie, de facto současnosti, kdo všechno se s offshory umazal.

Začněme od shora. První politický představitel celého kraje, hejtman a v současnosti kandidát koalice PirStan Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) má jít dle státního zástupce na 5 let do kriminálu za to, že pomáhal Metrostavu tunelovat dotace při cinklé veřejné zakázce rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. Ale komu že tato památka patřila a patří?

Jedná se o společnost IBERUS, s.r.o., která patřila společnosti IBERUS EURO, SE, klasické offshore firmě na klíč, jejíž vznik a prodej těm, kteří chtěli maskovat své vlastnické podíly a „optimalizovat“ své daňové povinnosti (rozuměj vyhýbat se českým daním), zařizovala jedna společnost z pražského Žižkova. Dnes za IBERUS EURO, SE, jedná pan Oleksandr Leutskyi z Chýně u Prahy.

Ve prospěch těchto společností, kterým se skrze desítky milionů z evropských dotací měl podezřele zhodnotit majetek, ale nejednal jen hejtman Půta. Jednatelem společnosti Iberus, s.r.o., byl dlouhé roky vlivný člen místní ODS Jiří Zeronik, byť i u soudu s hejtmanem zaznělo, že hlavní postavou je zřejmě bývalý náměstek primátora Pavel Krenk, rovněž z liberecké ODS.

Ostatně mezi lidmi z liberecké ODS byly offshory velice oblíbené. Zejména je využívala síť firem kolem Syner Group, která je s libereckými občanskými demokraty spojena pupeční šnůrou. Bývalá a dnes již zaniklá dceřinka Syneru, společnost Investorsko inženýrská a.s. například třeba používala celou síť firem, u většiny těchto firem byla jediným akcionářem společnost SOL Brno, u které jsou pak společníci například z Britských Panenských ostrovů a jiných částí planety. A z Investorsko inženýrské přišel po roce 2011 do liberecké politiky někdejší lídr ODS a posléze i její liberecký zastupitel, Tomáš Hampl.

Služeb a výhod offshorových společností ale nevyužívala jen liberecká ODS a nepomáhali jí jen Starostové. Své vlastníky dlouhé roky kryla i společnost BusLine, kdysi autobusový hegemon našeho kraje. A tato firma si ochočila politiky napříč stranami, od KSČM, ČSSD, ODS až po Starosty, kde například bývalému náměstkovi hejtmana Půty Vladimíru Mastníkovi přinesla náklonnost k BusLine trestní obvinění ze strany policie.

Mezi adresy vlastníků v nedávné minulosti patřily daňové ráje jako například Kypr nebo Grenadiny. Dnes se společnost jmenuje Witbystar a její jednatelkou je třicetiletá Rózsa Cecilia Balogné z maďarského Nagydobosu.

Služeb offshore společností využívají po celém světě miliony lidí. Ročně jich vznikají desítky tisíc. Využívá je například i organizovaný zločin nebo prostě jen ti, kteří nechtějí danit nebo nechtějí, aby se na ně vidělo. Jak je vidět, ani v Liberci jich nebylo a není málo.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,