Liberec odevzdá kraji další svůj majetek. Zdarma

Město opět kraji odevzdává svůj majetek Libereckému kraji. Tentokrát jde o pozemek na libereckém letišti. Opozice i finanční výbor rozhodnutí kritizují, podle nich přijde Liberec o celistvost strategicky důležitých pozemků.

Liberec převede Libereckému kraji svůj další majetek. Jedná se o pozemky na letišti, které mají sloužit krajské Zdravotnické záchranné službě, zejména heliportu. Liberecký kraj si přeje, aby měl pozemky okolo své záchranky scelené, jenže to zároveň bude znamenat, že město Liberec přijde o scelenost pozemků svých.

Vedení města, které je často kritizováno za svůj submisivní postoj vůči Libereckému kraji, argumentuje veřejným zájmem. „Je tam šotolina, to není ideální pro příjezdy sanitek nebo zdravotnických aut. Pro nás je logičtější, aby to vlastnil kraj a uzpůsobil tak, aby to vyhovovalo jejich účelu pro příjezd,“ vysvětlil zastupitelům postoj rady města Zdeněk Karban (ANO), náměstek primátora pro ekonomiku.

Proti ale byla opozice. „Proč se musí Liberec se svými finančními problémy zbavovat bez jakékoliv náhrady svého majetku, a to vůči kraji, který je daleko bohatší,“ ptala se Zuzana Kocumová, zastupitelka za LOL-Liberec otevřený lidem.

Stejně to viděli i opoziční zastupitelé za Změnu. „Je pochopitelné, že jde o bohulibý záměr, ale jde o městský strategický majetek, vždyť kraji můžeme ty pozemky pronajmout, třeba za symbolickou korunu na rok,“ navrhoval Josef Šedlbauer ze Změny/Zelených, který upozornil, že proti dalšímu rozdávání městského majetku byl i finanční výbor.

Zastupitelé poukazovali na, podle nich nich, nevýhodné převody majetku mezi Libercem a krajem v minulosti. Primátor a vedení města se například v roce 2019 podvolili hejtmanovi a Libereckému kraji darovali projekt nového autobusového nádraží, který ovšem skončil fiaskem poté, co kraj nezvládl připravený projekt a dotace propadla.

Nicméně žádný z argumentů nepomohl. Starostové, kteří dominují ve městě i na kraji, plní příkazy ze shora poslušně jako jeden muž a město svůj další pozemek odevzdá zdarma.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody