Ukrajinské děti čeká zápis do mateřských škol. Kapacity jsou téměř naplněny

Od začátku války na Ukrajině přijal Liberecký kraj téměř 7 tisíc uprchlíků a pro více než 4 tisíce z nich zajišťoval ubytování. Velkou většinu tvoří ženy a děti, které od 1. června do 15. července čeká druhý termín zápisu do mateřských škol. Na internetu se objevila spousta nepravdivých informací, že ukrajinské děti budou upřednostněny, ale všechny zprávy tohoto typu jsou nepravdivé a nepodložené.

Zápis pro české děti již proběhl v dubnu a v květnu a prakticky většina dětí je již do školek zapsána. Kapacity mateřských škol jsou již nyní z drtivé většiny naplněny.

Statistiky ČSÚ ze školního roku 2020/2021 vypovídají o tom, že v mateřských školách v Libereckém kraji nebylo vyhověno 968 podaným žádostem o přijetí do mateřské školy, což je zhruba 17 %. Vybudování nových školek by tedy možná vyřešilo kapacitní problém nejen pro ukrajinské rodiny, ale zejména pro rodiny liberecké, které se s tímto problémem potýkají také.

V roce 2021/2022 vzrostl počet dětí navštěvujících mateřské školy o 1,6 %. Statistika z tohoto roku zaznamenala, že nebylo vyhověno 1209 žádostem o přijetí do mateřské školy, což je 19,1 %. I přesto, že kapacity skutečně nejsou nijak valné, nejvíce ukrajinských dětí přijaly právě města Liberec, Jablonec či Turnov. Mimo jiné kapacitu školek ovlivnila i pandemie Covidu-19, který způsobil, že spousta českých dětí měla odklad a do školek nastupuje právě teď.

Přesto, že do našeho kraje bylo v porovnání s ostatními kraji přijato spíše méně uprchlíků, pravdou však zůstává ten fakt, že kapacity v Libereckém kraji jsou velmi omezené. Pokud bude potřeba, budou zřízeny speciální třídy určené přímo pro ukrajinské děti. Nicméně této variantě se bude město Liberec snažit vyhnout. Určitě nejde pouze o finanční částku, která by se do takových speciálních tříd musela vložit, ale zejména je podstatný ten fakt, že ukrajinské děti se do naší společnosti nezačlení, pakliže nebudou mít možnost sdílet školku či třídu s českými dětmi. Liberec je zapojen do projektu Ministerstva školství a cílem je pomoci dětem cizinců adaptovat se. Tento kurz bude od 3 do 15 let.

V souvislosti s tím chce liberecký hejtman Martin Půta, aby se zmírnily pravidla pro přijetí dětí do mateřských škol. Podle něj je nejjednodušším řešením, aby se rozvolnily předpisy, a ne budovat kapacity, které později nebudou potřeba. Tudíž na jedné straně jsou speciální třídy tvořené pouze ukrajinskými dětmi a na druhé straně jsou přeplněné třídy s rizikem, že vzdělávání kvůli převýšení kapacity nebude efektivní pro děti české a ani ukrajinské.

Nabízí se ještě jedno řešení – postavit nové mateřské školy. Samozřejmě se nedá předpokládat, že to v co nejbližší době vyřeší komplikace s přeplněnými kapacitami. Nicméně z dlouhodobého hlediska by výše možných kapacit vzrostla a českým i ukrajinským rodinám, které tu plánují zůstat, by se zvětšila šance na přijetí jejich dítěte do mateřské školy.

Co se týče základních a středních škol, předpoklady nejsou tak alarmující jako u škol mateřských. Na střední školy bylo doposud podáno zhruba 100 přihlášek dětí z Ukrajiny, přičemž téměř většina plánuje v Liberci zůstat. Mluvčí krajského úřadu Filip Trdla uvedl, že nejvíce přihlášek od ukrajinských dětí bylo podáno na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou a poté na obchodní akademii. Nejvíc studentů zatím přijalo Gymnázium v Mimoni a Gymnázium Františka Xavera Šaldy v Liberci. Očekává se ale, že počet přihlášek stoupne na podzim, až se zlepší znalosti českého jazyka.

O komentář jsme požádali Ivana Langra, náměstka primátora Liberce pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch, ale zatím jsme od něj bohužel nedostali odpovědi na své otázky.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.