Jablonec nad Nisou má novou radu i primátora

V Jablonci nad Nisou byla včera zvolena nová rada města. Je tvořena koalicí ODS, Pirátů, Společně pro Jablonec a STAN/SLK. Primátorem je Miloš Vele z ODS. Nově má Jablonec i určeného zastupitele pro územní plán.

V září vyhrálo volby hnutí ANO, které se ovšem na nové tamní vládě nepodílí. Novým primátorem se stal dlouholetý místní politik ODS Miloš Vele, dále zastupitelé zvolili čtyři náměstky. Miloš Vele byl zvolen 17 hlasy, jako druhý kandidát na post primátora byl navržený dosavadní náměstek pro oblast humanitní David Mánek z ANO, který ale neuspěl.

Nově zvolený primátor bude mít na starosti také ekonomiku města. Statutárním zástupcem primátora a náměstkem pro rozvoj města a digitalizaci se stal Jakub Chuchlík, který kandidoval jako nezávislý za Piráty. Zastupitelem je od roku 2018 a má roční zkušenost s prací náměstka primátora pro rozvoj města (2018-2019). Dalšími náměstky jsou Jana Hamplová (Starostové pro LK), Petr Roubíček (ODS) a Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

V radě dále zasednou Petr Beitl (ODS), Petr Klápště (Společně pro Jablonec), Jitka Skalická (Starostové pro LK) a Jaroslav Šída (Piráti).

V Jablonci mají od letoška také nově určeného zastupitele pro pořizování územně plánovací dokumentace komunikujícího za statutární město Jablonec nad Nisou s úřadem územního plánování. Jde o neuvolněnou funkci. Stal se jím radní Petr Klápště.

V Jablonci nad Nisou letos poprvé za 28 let nevyhrála ODS. S převahou zde zvítězilo ANO s 25,1 procenty. Druhá ODS má pak s velkým rozdílem 15,5 procent. Následující strany pak získali podobný počet hlasů. Třetí pravicoví extrémisté z SPD mají 12,5 procent. Piráti získali 10,7 procent. Společně pro Jablonec 10,6 procent a STAN/Starostové pro LK. Těsně s 5 procenty se do zastupitelstva dostalo ještě hnutí PRO Jablonec. V Jablonci volilo 39 procent lidí.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody