Město bude opět zdražovat odpady. I přes rekordní příjmy od státu

Vedení města souhlasilo s návrhem na zvýšení ročního poplatku za odpady od příštího roku o 120 korun na domácnost. V Liberci se přitom poplatek za odpady poměrně drasticky zvedl již předloni. Důvodem aktuálního zdražení jsou vyšší ceny energií. Liberec má ale zároveň letos rekordní příjmy financí od státu.

Důvodem aktuální zdražení odpadů je podle koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů zdražení služeb společnosti FCC, která pro město svoz odpadu zařizuje. Ta městu oznámila, že vzhledem k inflaci a vyšším cenám energií musí v roce 2023 zdražit zhruba o 14%. Rada města proto předložila na příští jednání zastupitelstva návrh na úpravu poplatku za tuto službu ze 720 Kč na 840 Kč ročně. Rozhodnout o tom ale musejí příští čtvrtek zastupitelé.

Zatímco letos Liberec zaplatí za svoz a likvidaci komunálního odpadu zhruba 136 milionů, odhadovaná cena na rok 2023 činí 155 milionů. Od občanů Liberec vybere zhruba 64 milionů, zbytek platí z rozpočtu, který je zase plněn státní kasou z daní.

„Rozhodně nechceme a nebudeme snižovat úroveň a kvalitu služby, kterou v rámci svozu a likvidace odpadů Liberečanům zajišťujeme. Naopak,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN/SLK). „Pořádek a bezpečnost v Liberci jsou pro nás dlouhodobě důležité priority a město je významně finančně podporuje,“ dodává primátor  Zámečník.

Koalice v de facto stejném složení (až na dva Piráty) ale odpady zvedala poměrně nedávno. V roce 2020 se zvedly ze 490 Kč na současných 720 Kč. Jednalo se o poměrně razantní zdražení, které ale přišlo po téměř patnácti letech. 

Město Liberec má rovněž letos rekordní příjmy ze státního rozpočtu. Liberec počítá pro příští rok s výrazně vyššími příjmy než letos, přesáhnout by měly 2,74 miliardy korun. Pro letošní rok je zastupitelé schválili ve výši téměř 2,28 miliardy korun.

Daně jsou pro rozpočet města rovněž zásadní, tvoří skoro tři čtvrtiny jeho příjmů. Při schvalování rozpočtu liberečtí zastupitelé očekávali, že letošní daňové příjmy města dosáhnou 1,586 miliardy korun. Dnes se ale již očekává, že do konce roku se dostanou na 1,9 miliardy a v návrhu rozpočtu pro příští rok město počítá se sumou 2,014 miliardy.

Jak upozornil Náš Liberec, podobnou cestou zdražování pro lidi se vydal i Liberecký kraj. Ten bude rovněž hospodařit s nebývale vysokými prostředky. Rozpočet, který byl v listopadu schválen, počítá s bezmála pěti miliardami korun příjmů a výdajů. To je o miliardu více než loni. Priority kraje jsou ale velké investiční akce a stavební zakázky. Navzdory tomu se vedení kraje (koalice STAN/SLK, ODS a Pirátů) opět rozhodla zdražit lidem jízdné.

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává