Bez překvapení: nemocnici bude stavět Syner, Metrostav a Geosan. Bude třikrát dražší než měla být

Centrum urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec bude stavět „Společnost pro nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ – GEOSAN GROUP“ s nabídkovou cenou 3,146 mld. Kč. Ta je třikrát vyšší, než bylo v původně v plánu. Metrostav se stavby účastní skrze dceřinou společnost, protože má kvůli korupci zákaz účasti na veřejných zakázkách. Libereckým politikům to nevadí.

Jak informoval Náš Liberec, Liberecký kraj slibuje v Liberci postavit Centrum urgentní medicíny minimálně od roku 2016. Mělo to stát zhruba miliardu. Zatímco v ostatních krajích se za tu dobu postavila řada obdobných zdravotnických zařízení, v Liberci se již déle než pět let ukazují obrázky. Nyní byl vybrán dodavatel – konsorcium firem SYNER – Metrostav DIZ – GEOSAN GROUP a stavba vyjde na téměř 3,2 miliardy korun, tedy přesně tolik, kolik si na jaře loňského roku odsouhlasili krajští zastupitelé, když její cenu zvedli o miliardu korun.

„Krajská nemocnice Liberec dnes oznámila jméno vítěze veřejné zakázky na stavbu Centra urgentní medicíny. Nový pavilon postaví sdružení firem „Společnost pro nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ – GEOSAN GROUP“ s nabídkovou cenou 3,146 mld. Kč. Předpokládané zahájení stavby je letos v dubnu, dokončení je plánováno na první polovinu roku 2026,“ uvedl na svém profilu hejtman Martin Půta (STAN/SLK).

Vedení Libereckého kraje má s vybranými firmami zajímavé styky. Kvůli svým konexím s Metrostavem stojí Půta v Liberci před soudem, kde čelí žalobě, že mu pomáhal vytáhnout dotace na prokazatelně zfalšovaný projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, kde se, jak pravomocně dokázal soud, uplácelo. Dohadovat s manažery Metrostavu se Půta měl, mimo jiné, i ve VIP prostorách liberecké hokejové arény, kterou zase provozuje dceřiná společnost SYNER Group a které platí za zdejší neoficiální klientelistický svatostánek.

Společnost Metrostav zakázku v Liberci bude realizovat skrze svou dceřinku, má totiž soudem zakázánu účast ve veřejných soutěžích. Důvodem je pravomocné rozhodnutí soudu v Praze, který potrestal Metrostav z korupce a uplácení. Podle soudu firma podplácela a manipulovala s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice.

Soudní zkušenost mají i SYNER a Geosan Group. Majitelé firem se před patnácti lety ocitli před soudem v tehdejší velké korupční kauze kolem společnosti Tender Group Plus. Státní zástupce je tehdy žaloval kvůli zakázce rovněž pro Krajskou nemocnici Liberec. Majitelé Syneru, Petr Syrovátko a Jiří Urban, ale tehdy byli očištěni. Soud nenašel takový důkaz, který spojil Synerem proplacenou fakturu za neexistující práci pro firmu pořadatele tendru s vítězstvím společnosti SYNER ve výběrovém řízení na rekonstrukci Krajské nemocnice Liberec.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody