Liberec se znovu pokusí vypsat výběrové řízení na URAN, bude o 40 milionů dražší

Město Liberec znovu plánuje výběrové řízení na budovu Uranu. Kolem ní bylo v minulosti politické dusno a neschopnost opravit úřednickou budovu stojí Liberec každý rok 12 milionů korun ročně. Realizace stavby se také výrazně proti původním plánům prodražila.

Město Liberec nově vypisuje výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro rekonstrukci budovy Uranu. Zhotovitel by mohl být znám na konci března, pokud vše proběhne bez komplikací. Veřejná zakázka bude zadávána v otevřeném nadlimitním řízení s předpokládanou, maximální a nejvýše přípustnou hodnotou 141 812 000 Kč s DPH.

„Novinkou je, že rekonstrukce objektu URAN je doplněna o zásadní proměnu 1.NP pro potřeby autobusového nádraží na základě projektové dokumentace zpracované Kanceláří architektury města. Proměnou místa se významně zlepší kvalita zázemí a odbavovacích prostor pro veřejnost. Projekt zahrnuje i nové toalety. Definitivně tak zmizí provizorní buňky a vznikne tam kvalitnější prostředí,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Náš Liberec v poslední době informoval o napjaté situaci kolem budovy, jejíž rekonstrukci část koalice odmítá. Zejména z ODS zní, že si město mělo zakoupit spíše budovu S tower, kde společnosti Syner Group skončil dlouholetý nájem od Úřadu práce. Ostatně v této budově část úředníků z Uranu dočasně sídlí. Město si totiž tyto prostory od Syner Group pronajímá a celkově ho již URAN stojí 12 milionů ročně.

 Za nájem S-tower dá Liberec ročně 4,2 miliony korun a dalších 8 milionů korun dá na úrocích bance, od které si na rekonstrukci půjčil 100 milionů korun. Hádky v koalici tak Liberečany stojí 12,2 milionů korun každý rok.

Stavba se také výrazně prodražila. Původně měla stát zhruba 100 milionů, nyní to je přes 140 milionů korun. A to se nelíbí i liberecké opozici. „Namísto rekonstrukce za 100 mil. Kč tu máme kvůli průtahům a chybám rekonstrukci za 140 mil. Kč. Namísto pronájmu náhradního prostoru pro úředníky na rok za 4,5 mil. Kč jsou to dva roky za 9 mil. Kč. To vše kvůli neshodám uvnitř koalice, které nekonec neměly žádné věcné vyústění. Projekt rekonstrukce Uranu bude zadán úplně stejně, jako bylo původně v plánu.,“ uvedl pro Náš Liberec Jindřich Felcman, zastupitel z Liberce otevřeného lidem.

Celý průběh veřejné zakázky, kterou za celé předchozí čtyři roky nebyla koalice STAN/SLK, ANO a ODS schopna dotáhnout do konce, budil pochybnosti. V soutěži liberecké radnice na rekonstrukci Uranu byl nakonec jediným uchazečem Metrostav a.s. Výběrové řízení, jak již dříve popsal Náš Liberec, provázela řada pochybností. Například manažerem projektu byl bývalý kontroverzní úředník, jehož jméno zaznívá u další kauzy Metrostavu, která se týká předražené zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde je souzen i hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Dále původní vítěz tendru, pražská společnost Trigema, za podivných okolností ze soutěže odstoupil. Náš Liberec také přinesl zprávu o tom, že azbest, který měl rekonstrukci Uranu v přípravném řízení prodražovat, se ve stavbě, na základě výsledků kontrol, de facto nenachází.

Nakonec tedy vyhrál Metrostav, který se do výběrového řízení přihlásil jako jediný s nabídkou 102 miliony korun, která převyšovala tu původní z loňského roku o zhruba 25 milionů. Přestože firma splnila veškeré podmínky, kvůli svým korupčním skandálům smlouvu s Libercem nemohla podepsat. Korupční kauza ve Středočeském kraji kolem Davida Ratha není jedinou, kde nad Metrostavem visí hrozba zákazu účasti v soutěžích na veřejné zakázky. Stejný požadavek má státní zástupce pro Metrostav i v Liberci, kde jej viní z toho, že byl hlavním organizátorem skupiny, která se pokoušela vykrádat evropské dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Prokurátor požaduje stejný zákaz i pro nástupnické firmy Metrostavu.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,